Вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда по време на разискванията при актуализирането на бюджета в пленарна зала, че ще бъде намерен вариант за по-малко орязване на разходите на ДАНС.

Припомняме, вчера депутатите от комисията за контрол на ДАНС се обявиха против орязване бюджета на агенцията.

Цветанов отбеляза, че ДАНС е на пряко подчинение на премиера Бойко Борисова, а темата за редукцията на бюджета е дискутирана многократно. Според него се прави всичко възможно да бъдат по-малко орязани разходите за ДАНС, но ситуацията в икономически план е много тежка.

Цветанов подчерта, че управляващите се стремят да не ограничават бюджета за МВР, за да може ведомството да си върши адекватно работата, тъй като, по думите му, МВР дължи милиони за обезщетения на освободени служители.

Цветанов заяви още, че рестриктивните бюджети за тази година и за миналата година са оставили в наследство увеличаване на задълженията на държавата към всички служители, които напускат системите на правоохранителната власт.

И в МВР, и в ДАНС има сериозно натрупване на обезщетения, които трябва да се платят и се търсят възможности да бъдат покрити, каза Цветанов.

По време на парламентарния контрол Симеон Дянков каза, че три основни неща ще определят в следващите три години дали България е успешна - подкрепа на българското производство, по-добра инфраструктура и повече сигурност и борба с престъпността.

Виждате, че министър Цветанов и неговите хора имат много успехи там, изтъкна финансовият министър.