512 сигнала за нарушения на изборните и политическите права на гражданите са получени в структурите на Министерство на вътрешните работи до днешния ден - последен за изборната кампания. От тези сигнали най-голям брой - 408 - са свързани с купуване на гласове в полза на "определени политически партии и коалиции". 21 сигнала касаят неправомерна агитация, 13 са за унищожаване на имущество, 3 за корпоративен вот, а останалите 67 обхващат различни други нарушения на изборния процес.

В резултат на проверките са образувани 110 досъдебни производства, а до момента са задържани 51 лица. С цел предотвратяване на нарушения, МВР е съставило 1450 предупредителни протокола съгласно закона за министерството. 

В последния ден от кампанията и на петия обявен като ежедневен брифинг на МВР, на който се отчитат резултатите от борбата с купения и корпоративен вот, данните отново бяха предоставени от ръководителя на пресцентъра на Вътрешното ведомство Митко Димитров, без пред медиите да застане министър Атанас Илков или негов заместник, тъй като и главен секретар на МВР няма

Още преди две седмици вътрешният министър Атанас Илков обаче заяви, че законът му забранява да оповестява имена на партии, в полза на които се осъществява купуването на гласове.

Българският бизнес предупреден да не насочва вот на 27 октомври

Българският бизнес предупреден да не насочва вот на 27 октомври

Това се случва за първи път и за първи път е обект на подобен интерес от страна на МВР

За сигурността на изборния ден са мобилизирани над 15 хиляди служители на МВР, които ще охраняват изборните секции в цялата страна, допълнителни 453 служители са мобилизирани за поддържане на обществения ред в териториите на Столичната дирекция и областните дирекции, включително служители от Главна дирекция "Жандармерия" и Специализирания отряд за борба с тероризма.

Осигурена е активна комуникация с Централната избирателна комисия (ЦИК) и други компетентни институции, за да се следи за спазването на изборното законодателство.

Към момента звената за български документи за самоличност са издали 843 удостоверения, които ще позволят на граждани без валидна лична карта да упражнят правото си на глас в изборния ден.

Днес МВР провежда специализирана полицейска операция в област Бургас, насочена към предотвратяване на изборни нарушения. Проверките обхващат места с оперативна информация за риск от такива нарушения, както и лица от активния криминален контингент. В рамките на операцията са задържани 3 души за нарушения на изборното законодателство и образувани са 3 досъдебни производства. Освен това, други 4 лица са задържани за притежание и разпространение на наркотични вещества.

Бивш зам.-министър: МВР много добре знае кои са дилърите

Бивш зам.-министър: МВР много добре знае кои са дилърите

Виждал е много по-големи списъци, но полицията залавя кокошкари