Единодушие между представителите на държавата, бизнеса и синдикатите по отношение на нуждата от продължаване до края на годината на мярката 60/40 , въведена от кабинета "Борисов 3". Именно това бе основна тема на проведения петък в Министерския съвет Национален съвет за тристранно сътрудничество.

250 милиона лева са предвидени да отидат по 60/40 до края на годината. Средномесечно по нея биват подпомагани около 70 000 работници, отчете социалният министър Гълъб Донев.

Като друго основно постижение на днешната тристранка посочи още консенсусът за продължаване и на програмата "Запази ме +". По нея могат да кандидатстват всички бизнеси или самоосигуряващи се лица, чиято дейност е била прекратена заради противоепидемична заповед на здравния министър или съответното РЗИ. Мярката ще работи до средата на следващата година, а бюджетът й е 100 милиона лева.

Заведенията недоволни - мярката 60/40 не била в помощ на бизнеса, а на държавата

Заведенията недоволни - мярката 60/40 не била в помощ на бизнеса, а на държавата

Най-големите нетни бенефициенти по мярката били държавни компании

И синдикати, и бизнес са подкрепили продължаването на 60/40, но със забележки. А именно - смятат, че трябва да се намали прага за кандидатстване. В стария вариант на мярката право на помощ имаха фирми със спад в оборота от 20 и повече процента, като сега този процент следва да е 30%.

В крайна сметка мярката е приета във варианта, предложен от държавата. Така нямало да има забавяне още до края на месеца фирмите ще могат да кандидатстват за парите за август и септември.

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Служебният кабинет запазва мярката 60/40

Въвеждат се и нови стимули за бизнеса