Мюсюлманите да се молят на открито за Байрам. Това обсъдиха на среща между премиера Бойко Борисов и главния мюфтия Мустафа Хаджи, проведена в в навечерието на празника Рамазан Байрам. Информацията за срещата е на Министерския съвет.

"Позволете ми още веднъж да честитя празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и нека така заедно да се справяме с трудностите и да работим за просперитета на България", заяви премиерът Борисов. 

Образованието на имамите по стандарт обсъдиха президент и главен мюфтия

Образованието на имамите по стандарт обсъдиха президент и главен мюфтия

Тазгодишната вечеря ифтар се отлага за догодина

Припомняме, Рамазан Байрам започва на 24 май. Тазгодишния свещен месец за мюсюлманите беше по-различен от предишни години - заради противоепидемичните мерки в цял свят се избягваха събиранията, в джамиите бе определено по-голямо разстояние между вярващите, бе препоръчано да се избягват прегръдките, а болните да си стоят у дома.

Акцент в разговора бяха противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19, които се налага да бъдат спазвани от всички граждани.

Джамиите остават отворени, но се влиза поединично

Джамиите остават отворени, но се влиза поединично

Взети са всички мерки според главния секретар на Главното мюфтийство

Пред главния мюфтия премиерът Борисов подчерта, че България, единствена в Европа, а може би и не само в Европа, не затвори православните храмове по време на най-светлите Великденски празници.

"Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че много стриктно спазваха това, което помолихме да се направи срещу коронавируса. Абсолютно същото важи и за вас - с уважение към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да проведе молитвите", каза Борисов дни преди мюсюлманския празник Рамазан Байрам.

"Молитвата е връзката с духовното. Затова трябва да е съответно на мястото, където може да се случи - в джамията", изтъкна Борисов.

Мюсюлманите у нас да не организират масови събирания, съветват от Мюфтийството

Мюсюлманите у нас да не организират масови събирания, съветват от Мюфтийството

Вярващите да не се прегръщат, болните да стоят у дома, да няма ифтар и сюннет

На срещата присъстваха и представители на Националния оперативен щаб и всички уточниха, че молитвите за Рамазан Байрам ще се провеждат, спазвайки се всички противоепидемични изисквания като физическа дистанция от метър и половина, с маски, на открито и пред джамиите.

Главният мюфтия изрази благодарност към правителството и към щаба. "Още един път се гордеем, че сме граждани на България - от една страна за това, което правителството прави за живота на българите и от друга - заради мъдростта на целия народ да спазва правилата, за да може да не се разпространява тази болест или ако се разпространява - да е в по-малки граници", каза д-р Мустафа Хаджи.

Той очаква пандемията скоро да остане в историята, защото всички имаме необходимост от близост.

Припомняме, преди дни при среща на президента Румен Радев с ръководството на Главно мюфтийство бе договорено да има стандарти при образованието на имамите и държавата да плаща заплатите им.