николай младеновВъншният министър Николай Младенов заяви пред журналисти, че не смята за възможно страната ни да се ангажира с преки военни действия в Либия. Въпреки това, той беше категоричен, че България изцяло ще се съобрази с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Джамахирията.

За нас основен приоритет остава хуманитарната ситуация в страната на първо място, както и спирането на огъня между режима на полковник Кадафи и силите в Бенгази, каза Младенов.

По думите му днес и утре в рамките на НАТО и в ЕС ще има серия от заседания, за да се прецени по какъв начин двете организации ще се включат в изпълнението на тази резолюция. България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, а които са договорени в рамките на НАТО и на ЕС, обясни министърът.

Това означава на първо място предоставянето на помощ евентуално за хуманитарната ситуация в Либия, както и подпомагане на евакуацията на хора, които искат да напуснат страната", добави той.

Николай Младенов отбеляза, че може би най-важният елемент на резолюцията вчера е не само нейното бързо приемане, но и ясното послание към всички граждани на Либия, че териториалната цялост на страната остава приоритет и че международната общност и НАТО няма да окупират Либия.

Политически аз не виждам връщане назад за режима на Кадафи, заяви министърът. Според Младенов, бързото приключване на кризата ще намали жертвите и ще ускори възстановяването на либийското общество.