В новия програмен период на Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г. са осигурени 2,3 млрд. лв. за подкрепа на водната реформа. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на Петата годишна конференция на тема: „Реализиране на значими промени във водния сектор”.

Василева обясни, че по първите обявени програми вече са осигурени 751 млн. за инвестиционни проекти на територията на 17 общини.

„Инвестициите във ВиК сектора са тест, защото те ще бъдат достъпни за един реформиран сектор”, коментира Ивелина Василева.

Като ключова цел бе посочено устойчивото управление на ресурсите и на околната среда. 

„Водната конференция стана един от символите на желанието ни да реформираме сектора, така че напълно да съответства на принципите на устойчивото развитие”, коментира екоминистърът ни. По думите й целите, които сме си поставили, са заложени в Рамковата директива за водите и страната ни вече е хармонизирала законодателството си в този сектор с европейското.

Страната ни разполага с 101 млрд. куб. м пресни води и с този си ресурс България заема осмо място по възобновяеми водни ресурси в страните от Европейския съюз.

Ивелина Василева коментира, че за интегрираното управление на водите са необходими комплексни усилия за осигуряване на ефективен контрол на заустването на отпадните води, мониторинг на водните ресурси, оценка на въздействието на човека върху водните ресурси.

Загубите на вода, амортизираните водоснабдителни съоръжения, недобрата финансова устойчивост безспорно наложиха предприемането на адекватни мерки от страна на правителството”, каза тя.

Василева подчерта, че в тази връзка вече се изпълняват заложените в Национална стратегия за развитие на водния сектор мерки. За цялостната рехабилитация и поддръжка на съществуващата ВиК мрежа в страната ни са необходими 12 млрд. лв. за съществуващите 364 агломерации, в които да бъде осигурено събиране, отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

През първия програмен период на ОП „Околна среда” са осигурени средства за изграждането и модернизирани 50 пречиствателни станции. Василева подчерта, че се запазва тенденцията за подобряване на повърхностните води. По думите й проектите по ОП „Околна среда” са само един от многото инструменти, които съществуват, за да можем да постигнем значимата промяна в сектора. Тя подчерта, че за пръв път на помощ за инвестиции във водния сектор ще дойдат и частни средства в размер на 240 млн. лв., които чрез Фонда на фондовете ще бъдат удвоени.

„Финансово, технически и екологично устойчив ВиК сектор – това, което искаме да постигнем”, коментира министър Василева.

По време на Петата годишна конференция на тема: „Реализиране на значими промени във водния сектор” ще бъде представен опитът на Израел, Белгия и Англия, които са имали подобни на нашите проблеми преди 20 години.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, чието министерство е координиращо при реализацията на реформата във ВиК сектора, констатира, че ние не оценяваме това, което имаме и с това, което разполагаме като безценен воден ресурс. Тя подчерта, че вече страната ни разполага с по-добро законодателство и са постигнати трите стълба – основа на реформата в сектора.

МРРБ вече има договори с 28 ВиК асоциации и разполага с ясната визия в какво състояние и качество са водните активи.

„Втората и много важна стъпка е да имаме визията кой е операторът, който ще ги управлява”, коментира Павлова. Тя уточни, че във всяка област трябва да има избран един оператор и единна цена на услугата.

По думите й в област Пазарджик продължава да има 10 ВиК оператора. Лиляна Павлова каза още, че в 4 области и 14 общини този процес на окрупняване в сектора не е доведен докрай и изрази надежда, тъй като в момента се водят разговори, в крайна сметка разумът и там да надделее. По думите й 24 области дружествата отговарят на условията на програмата и могат да се възползват от 2 млрд. лв. финансиране по ОП „Околна среда”.