Няма ли мнозинството, наричащо себе си опозиция, време за актуализацията на бюджета? Разочарованието си изрази зам.-председателят на парламента Татяна Дончева пред журналисти в кулоарите на парламента.

"За това им трябвали три седмици. Аз си спомням, че в миналия парламент Изборният кодекс беше приет със скоростта на светлината за три дни и седяхме тука до полунощ на едно неистово заседание, в което никой не знаеше кой какво гласува. Но за актуализацията на бюджета им трябвали три седмици. Извинете, но актуализацията на бюджета е точно три странички и ако за три странички ИТН има нужда от три седмици, като дойде дебелият бюджет ноември месец, според вас три години ли ще им трябват, за да минат тестето с листи", недоумява Дончева.

Тя е възмутена, че от ИТН се разбързали да избират управител на БНБ, вместо да се приеме актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

За ИТН по-важната тема е бюджетът за 2022 г.

За ИТН по-важната тема е бюджетът за 2022 г.

Пламен Данаилов очаква обсъждането в бюджетната комисия

За вчерашното участие на главния прокурор Иван Гешев в парламентарната комисия по правни въпроси, Дончев запита защо е трябвало Гешев да бъде викан в три парламентарни комисии. Кой всъщност повика Иван Гешев в Комисията по правни въпроси, недоумява тя.

На въпрос как ИБГНИ ще гласува за процедурата по избор на "гуверньор" и има ли своя номинация, Татяна Дончева запита медиите дали не считат, че в условията на валутен борд, когато не е ясен въпросите дали ще влезем в Еврозоната, трябва ли да влизаме, какви са аргументите, кога ще влезем, с какъв график ще стане, на базата на какви финансови параметри в името на държавата.

"Виждате ли вие, познавате ли вие някои сериозен авторитет банкер, който с името си да бъде такава тежест в централата банка, че хората да бъдат спокойни? Вие нали разбирате, че като сложим там един овъргалян в скандали човек, това нещо създава несигурност във всички - във външните партньори и в износа на България", подчерта Дончева.

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Пенсии, мерки за бизнеса и здравни харчове: Актуализацията на бюджета бе представена в НС

Асен Василев аргументира искането им

Според нея медиите трябвало да вземат състава на ИТН и да видят кой откъде е, на кого е, защо е и без много да се свенят от тази работа. Тайна ли е, например, че на външната комисия кандидатът за министър-председател е поискал да има предоговаряне на договора с Афганистан с потенциалните бежанци, запита Дончева, която недоумява защо е нямало журналисти пред външната комисия.

Тя настоя журналистите да направят обществено достояние политиката. "Я извадете просто кой кой е, защото аз виждам охранители и всякакви други хора, за които никой не говори. Аз няма да бъде лошият вестононец на тази държава винаги от началото до края. Разчитам, че вие ще бъдете тази голяма четвърта власт, която сама ще рови, сама ще поставя нещата, ще ги поставя принципно, ще изисква от нас да се придържаме към едни стандарти, които да ни правят цивилизована страна, а не само да си натякваме колко сме назад", каза още Дончева.