Всяка година над 1500 българи посещават Тайланд с цел отдих и туризъм. Това стана ясно на срещата на вицепремиера Екатерина Захариева с външния министър на Кралство Тайланд Дон Прамудвинай в Ню Йорк.

Захариева и Прамудвинай отбелязаха отличното сътрудничество между двете страни, които празнуват 45 години от установяване на дипломатически отношения. България и Тайланд обаче нямат акредитирани посолства, а се представляват на ниво "почетни консули". Въпреки че от тайландска страна има интерес за инвестиции в туристическия бранш у нас, до момента няма реализирани проекти.

Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Една пета от българите не са почивали лятото повече от 10 години

Гърция и Турция остават фаворити за лятна почивка в чужбина

На срещата двамата министри отчетоха, че вече окончателно е съгласуван текст на Споразумение за безвизови облекчения с Тайланд за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, което може да бъде подписано при подходящ повод. От българска страна е отправено предложение за подписване на Договор за трансфер на осъдени лица, като през май тази година е изпратен проект на текст.

Захариева увери, че Тайланд е желан партньор на България в региона на Югоизточна Азия и изрази надежда, че преговорите между ЕС и Тайланд за Споразумение за свободна търговия ще бъдат възобновени.

80% от българите няма да почиват през зимата, 70% - нямат пари

80% от българите няма да почиват през зимата, 70% - нямат пари

1/4 от българите не са ходили на почивка в планината повече от 20 години

От своя страна Прамудвинай изрази желание за сътрудничество в областта на високите компютри. Знам, че българин е създал първия компютър, посочи той.

Тайландският външен министър заяви и че страната ни е пример в света как трябва да се използва потенциалът на жените - и с номинацията за шеф на МВФ, и за еврокомисар.

Това е втората среща между двамата министри. Първата се състоя през януари в Брюксел.