79% от българите не планират да ходят на почивка в планината през тази зима. 69% от тях посочват финансови затруднения като основна причина за това.
Данните са социологическата агенция "Тренд" и обхващат нагласите на българите към зимния туристически сезон. В проучването са участвали 1 007 пълнолетни граждани, които са анкетирани в периода 30 ноември - 6 декември.

Едва 12% от сънародниците ни са посочили, че ще ходят на почивка в планината през зимата. Това прави около 650 хиляди българи. 9% все още не са решили.

Снимка 395956

Източник: "Тренд"

С огромно мнозинство обаче са хората, които няма да почиват, а основната причина за това е финансова. Останалите посочват като причина да не плануват почивка лични или семейни причини (11%), неблагоприятно здравословно състояние (11%), невъзможност за отпуск от работа (10%) и други. 13% просто не възнамеряват да ходят на почивка.

Според данните 23% от българите не са ходили на почивка в планината повече от 20 години.

25% пък въобще не помнят кога това се е случвало за последно.

Едва 5% сочат, че не са ходили в планината с цел туризъм от миналата година, като толкова са и тези, които не са били на почивка от 2 години. Общо 39% от сънародниците ни не са били на планина между 3 и 10 години.

Снимка 395955

Източник: "Тренд"

83% от тези, които все пак планират почивка настоящата зима, ще отидат на планина в България.
12% няма да напускат страната, но няма и да ходят на планина.
На планина в чужбина вероятно ще отидат не повече от 4% на анкетираните.

Най-предпочитания зимен курорт у нас остава Банско - 34% възнамеряват да почиват там. 17% пък обмислят пътуване до Боровец, 12% - до Пампорово.

Откриват сезона в Банско

Откриват сезона в Банско

Гери Никол, балет "Нова", Ути Бъчваров...

Въпрос: "Как оценявате най-общо условията за зимен туризъм в България?"

25% от българите не могат да отговорят на този въпрос. 15% сочат, че условията са много добри, а 39% - по-скоро добри. Според 18 на сто условията са нито добри, нито лоши, а 3% са на мнение, че условията за зимен туризъм у нас са по-скоро или много лоши.

Прогноза за 5% ръст в Боровец за зимата

Прогноза за 5% ръст в Боровец за зимата

В най-стария ски курорт очакват повече британски и български туристи

Цената на нощувките в курортите е водещият критерии за избор на място за почивка през зимата.
22% първо проверяват къде ще е изгодно да отседнат, преди да изберат дестинацията. За 13% пък самият курорт е по-важен. 10% искат тихо и спокойно място, а по 2% търсят спрямо условията за практикуване на зимни спортове и предлаганите коледни и новогодишни пакети. И спрямо този показател най-много от българите (27%) не могат да преценят или не знаят.

37% от участниците в сондажа са на мнение, че условията в нашите зимни курорти през последните години се подобряват. Толкова българи пък не могат да преценят или не знаят. 24% не намират промяна през последните сезони, а едва 2% твърдят, че условията се влошават.

4 и 5-звездните хотели обират 75% от чужденците през октомври

4 и 5-звездните хотели обират 75% от чужденците през октомври

Най-висока заетост в луксозните хотели

Спрямо посочените досега данни не прави впечатление, че най-голям е и делът на сънародниците ни, които не могат да преценят дали в родните планински курорти обслужването и грижите към българските туристи и чуждестранните е еднакво - 39%.
1/4 от анкетираните мислят, че и българи, и чужденци се обслужват еднакво, а 35% - че българите не получават същото качество на обслужване спрямо чуждестранните туристи.

88% от запитаните в проучването на "Тренд" са посочили, че не практикуват зимни спортове. 12% карат ски или сноуборд.
58% от тези, които карат ски или сноуборд, намират условията за това в родните курорти за по-скоро добри, а според 23% условията са много добри.

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.
Обновена

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.

Срам го е като обяснява, че 10 години не могат да построят втория лифт