Скилегендата Марк Жирардели е придобил "Юлен" през 2016 година. Той лично заяви пред Нова, че притежава 100% от формата "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик на "Юлен".

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

От МТ вчера разбрали, че той е собственик на "Т.А.К. Сървисиз лимитед"

Жирардели заяви, че не е криел собствеността си на "Юлен", никой не го питал. Процедурата по закупуването на "Юлен" започнала още пред 2012 година, когато той и неговият екип стартирали проучвания за закупуването на дружеството.

Тома Белев: Реалният собственик на "Юлен" все още не е известен

Тома Белев: Реалният собственик на "Юлен" все още не е известен

Да не се окаже, че е собственик и на фирма, опитала се да придобие ЧЕЗ

Много преди 2016 година започна процедурата, около 2012 година. Мислих, че ще е прекрасна възможност да инвестирам във фирмата. Направихме голямо и обстойно проучване на правните и икономическите показатели, което продължи няколко години. В крайна сметка успяхме, заяви Жирардели.

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

И Борисов разбрал вчера, че Жирардели инвестира у нас

Борисов "горд" със силата на нашите зелени

На въпрос от кого е скиорът е купил дружеството, той заяви, че това е конфиденциална информация, подписал декларация за конфиденциалност и не можел да каже.

Все пак спомена, че не става въпрос за определено лице, а за голям фонд, който имал акции и собственост на няколко континента.

Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен"

Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен"

Жирардели се включи в обсъждане концесията в "Пирин"

Относно спряганото у нас име на Цеко Минев Жирардели коментира, че двамата ги свързват общи хобита.
"И двамата караме ски за удоволствие. Обичаме природата и планината. За съжаление той голф не играе и не се виждаме през лятото", обясни събеседникът.

Социалистите искат "всичко на масата" за собствеността на "Юлен"

Социалистите искат "всичко на масата" за собствеността на "Юлен"

Всеки, който каже истината срещу управляващите, бива смачкван, смята Добрев

На въпрос как е проявил интерес към Банско и кой го е свързал с предишните собственици, той зави, че неговият бизнес се разпростира и извън Банско. Той търсил интересен проект за инвестиране, а родната ски писта бил именно такъв проект.

Той обясни, че преди това е притежавал огромна ски зала с Германия, която събирала около 5 000 души. През 2004 година продал залата и понеже много се интересувал от спорта, започнал да се оглежда за интересни възможности за инвестиция.

Жирардели: Отдавна бях хвърлил око на Банско, има огромен потенциал за зимни спортове.

Стана ясно и че фондът, от който закупил дружеството, искал да запази дяловете си във фирмата. Силният негативен шум в общественото обаче променило това.

Според Жирардели ски зоната е била на печалба и всичко около покупката било прозрачно.
Скиорът не посочи дали фондът е имал задължения - това също било търговска тайна.

"Ако не ми беше интересна цената, нямаше да го купя", посочи скиорът.

Той беше и категоричен, че не е теглил кредити и не е получавал такива от български банки, така че да инвестира в проекта. Интересните проекти можели много лесно да се инвестират, защото в случая всички имали интерес бизнесът там да върви добре.

Коментаторът обясни и че е използвал офшорни сметки, за да може да закупува и други обекти.

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова

Жирардели беше категоричен, че дружеството не е стъпвало извън границите по концесията.
"Нито веднъж не е строено нещо без строително разрешение и да не е на територията на концесията", посочи той.

Според него самият концесионен договор е много стар и тежко формулиран и трябва да се подпише нов, преди което трябва много внимателно да се анализира ситуацията и много внимателно и точно да се измерят всички параметри на ски зоната, така че правителството и българите да бъдат уверени, че всичко е както трябва.

Поскъпват картите за лифтовете в Банско

Поскъпват картите за лифтовете в Банско

Заради поскъпването на електроенергията

Относно изграждането на втори лифт в най-известния ни зимен курорт, скиорът посочи, че темата е болна за него. Той много искал Банско да има втора кабинка.

"Място има, защото от самото начало вторият лифт беше проектиран като част от проекта. Много работим в цяла Европа и винаги се срамувам, като трябва да кажа някъде, че не можем да си обслужим добре хората, защото чакат по 2 часа на лифта", сподели Жирардели.

Жирардели: Винаги ме е срам, че 10 години се опитваме да направим втория лифт и не можем.

Той допълни, че в Австрия има десетки ски зони, които са изградени в национални паркове - едното не пречело на другото, стига да се направи както трябва. Той даже показа списък с въпросните ски зони.

По думите на скиора втората кабинка е задължителна както за бизнеса му, така и за хората. "Искаме да създадем една от най-добрите, най-добрата ски зона в България. Искаме Банско да стане известен в целия свят", каза още собственикът на "Юлен".

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Петчленен състав на ВАС отмени решението на долната инстанция

Припомняме, вчера стана ясно, че Жирардели притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД. Информацията дойде в прессъобщение на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след среща на Жирардели с трима министри във връзка с концесията на ски зона Банско. Министрите - Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов.