Петкратният носител на Световната купа по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели се е включил в обсъждането на концесионния договор за ски зона Банско.

Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско, Марк Жирардели е представил пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на "Юлен" АД.

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Отвореното писмо е изпратено до Румен Радев, Бойко Борисов и Цвета Караянчева

Това става ясно от прессъобщение на Министерство на околната среда и водите, в което се посочва, че трима министри - Нено Димов, Николина Ангелкова и Емил Караниколов са се срещнали с Марк Жирардели. Срещата се е провела в МОСВ и е била посветена на развитието на ски зона Банско, концесионния договор на "Юлен" за ско зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта. Както се посочва в прессъобщението Марк Жирардели е бил придружен от адвокатите на "Юлен" АД.

Жирардели е упълномощил мениджмънта на "Юлен" АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско. Това е втората среща, която провежда министър Нено Димов след решението на Министерски съвет.

"Юлен" не вижда аргументи, а хора, пречещи на България

"Юлен" не вижда аргументи, а хора, пречещи на България

По 35% от трасето на втория лифт нямало дървета, а поляни

Министър Димов е запознал Марк Жирардели, че това, че той е упълномощен да води преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с "Юлен" АД.

С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Била е обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство.

Всички участници в срещата категорично са заявили, че зимният туризъм има бъдеще в България и трябва да се развива.

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова

Припомняме, правителството възложи при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България, представени с писмо до министър-председателя. Проверката си прокуратурата направи по сигнал на Зелените.

Назначаването на министър Нено Димов за разговори дойде след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви в "Шоуто на Слави", че ако не се предприемат действия в срок за урегулиране на концесионния договор на "Юлен" ще има обвинени лица и от Министерски съвет.

Препоръката на главния прокурор беше изпратено към МС преди месеци още, но до този момент освен заявките на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, че втори лифт в Банско ще има, други действия от изпълнителната власт не бяха предприети.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

В началото на декември месец също така излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин". Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка.

Според министерството характерът на актуализацията на плана за управление не изисква изготвяне на екооценка.

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Протести в 12 града в страната