Правителството възложи на министъра на околната среда и водите Нено Димов да проведе преговори с "Юлен" АД за изменение и допълнение на концесионния договор.

Договорът от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско".

Преговорите трябва да бъдат съобразени с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров.

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова

След постигането на взаимно приемливо решение, министърът трябва да внесе в Министерския съвет проект решение за даване на съгласие за изменение и допълнение на концесионния договор в съответствие със Закона за концесиите.

Припомняме, че на 12 юни тази година стана ясно, че ползваната площ от "Юлен" е различна от тази, за която е сключен концесионния договор. Концесионерът "Юлен", който използва 164,78 хектара, има договор за предоставяне на 95,5 хектара

По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в продължение на 17 години концесионерът е използвал с 65,79 хектара повече от предоставената му по силата на договора за концесия площ. 

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Петчленен състав на ВАС отмени решението на долната инстанция

Главният прокурор Сотир Цацаров препоръча на премиера Борисов и цялото правителство да се предприемат незабавни действия за изменение на концесионния договор за парк "Пирин". 

Препоръката на Цацаров дойде след проверка на прокуратурата.

Цацаров препоръчва на Борисов да се промени договорът с "Юлен" за парк "Пирин"

Цацаров препоръчва на Борисов да се промени договорът с "Юлен" за парк "Пирин"

Ползваната от "Юлен" територия не съответствала с тази в договора за концесия

На 26 февруари във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от ПП "Зелените", според който са извършени престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк "Пирин", на дружество "Юлен" АД.

В сигнала имало и твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Отвореното писмо е изпратено до Румен Радев, Бойко Борисов и Цвета Караянчева