Върховния административен съд (ВАС) върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин".

Решението на петчленния състав на ВАС е публикувано днес.

С него съдът отменя решението на долната инстанция от 26 април 2018 г., с което се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка. Според министерството характерът на актуализацията на плана за управление не изисква изготвяне на екооценка.

Припомняме, че днес правителството упълномощи министъра на околната среда и водите Нено Димов за започне преговори с "Юлен" АД за промяна на концесионния договор.

МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор

МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор

Концесията е за ползване на част от територията на национален парк "Пирин"

Днес става ясно, че ВАС отменя първото решение с аргумент, че тричленният състав не е отчел всички доводи в първото дело. В решението си петчленният състав приема, че "спорът за законосъобразност на оспореното решение да не се извършва екологична оценка на Проект за актуализация на План за управление на НП "Пирин" се свежда до отговор на въпроса каква е правната природа на плана за управление на защитената територия според приложимата за него уредба по създаване и приемане в Закона за защитените територии (ЗЗТ).
Отговорът е важен с оглед преценката дали принципно планът за управление, респективно настоящият проект за актуализация на план за управление на национален парк, подлежи задължително на екологична оценка, без значение своето съдържание, характер и цел и това ли предвижда разпоредбата на чл. 85, ал. 1 ЗООС."

"Решението е неправилно като постановено в нарушение на материалния закон, като последица от съществено нарушение на съдопроизводствените правила, което налага отмяната му и връщане на делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на Върховния административен съд", заявява петчленния състав. "При постановяване на решението си тричленният състав правилно е приел, че предмет на спора е решението да не се извършва екологична оценка, а не планът за управление. Наред с това обаче, след като е приел, че съгласно чл. 57, т. 3 ЗЗТ плановете за управление съдържат норми режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите в горите земите и водните площи, развитието на инфраструктурата и строителството, организацията на управлението и др. осигуряващи достигането на поставените цели и следователно не може да се приеме, че плановете за управление на парковете представляват такива за селското и горското стопанство, нито за туризма, както се твърди от жалбоподателите..."

Планът за Пирин има екооценка, твърдят от фирмата, която го е изготвила

Планът за Пирин има екооценка, твърдят от фирмата, която го е изготвила

Тя е неразделна част от плана

През април тричленен състав на ВАС отмени като нарушаващо Директива 2001/42/ЕО за екологичните оценки решението на служебния екоминистър (решение № ЕО-1 от 1.03.2017г.), с което е постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г.

Промените в актуализирания план за управление на "Пирин" бяха обжалване в съда от WWF - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България" ) и Асоциация на парковете в България, според които при такива промени екологичните оценки са задължителни. Природозащитници отдавна обвиняват МОСВ за правен хаос по отношение на национален парк "Пирин". 

В споровете се намеси и прокуратурата, като само преди седмици главният прокурор Сотир Цацаров предупреди, че ако Министерски съвет не вземе спешни мерки по отношение на концесионния договор, ще има обвинени. 

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Подготвят идеята за разширяване на концесията в Пирин

Еколози настояват МОСВ да каже кой е собственикът на концесионера "Юлен" АД

Припомняме, от коалицията "За да остане природа в България" е заведено и второ дело за Пирин - обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. за изгражедането на втори лифт на Банско, с което се отваря за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин.