5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) даде ход на делото за плана за управление на Национален парк "Пирин".

На първа инстанция, пред 3-членен състав на ВАС, природозащитниците спечелиха делото.
Магистратите решиха, че решението на правителството е взето в нарушение на три български закона - за защитените територии, за биологичното разнообразие и за околната среда.

ВАС отмени промените в плана за "Пирин"

ВАС отмени промените в плана за "Пирин"

Опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях

Държавната управа обаче, в лицето на Министерски съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), отхвърли обвиненията на екоактивистите и обжалва решението на 3-членния състав на ВАС.

Припомняме, според екоактивистите с плана се дава възможност за мащабно строителство и сечи в защитената територия на парка, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО. По този начин се нарушавали законите, тъй като планът не е минал и екологична оценка.

Въпросът предизвика серия от протести.
Екозащитниците настояват планът да отпадне и в Пирин да не се строи. Протестираха обаче и жители на Банско, които искат курортът да се сдобие с втори кабинков лифт, което налага промяна в плана за управление на парка.

Природозащитници призовават Борисов да не се обжалва решението на ВАС за Пирин

Природозащитници призовават Борисов да не се обжалва решението на ВАС за Пирин

Виждат дълбок проблем в прилагането на природозащитните политики от МОСВ

5-членният състав на ВАС е втора и последна инстанция на процеса.

На днешното съдебно заседание представителят на Върховна административна прокуратура (ВАП) подкрепи решението на 3-членния състав, като подчерта, че Законът за защитените територии не позволява изграждането на нови спортни съоръжения, информираха от WWF.

Като становище по обжалването на Министерски съвет, природозащитните организации внесоха и пространен анализ на практиката на Съда на Европейския съюз в подкрепа на тезата, че планове за управление на национални паркове и техните изменения трябва да се подлагат на екологична оценка и оценка на съвместимост с местата от европейската екологична мрежа Натура 2000, част от която е и Национален парк "Пирин". Това обаче не е станало с Плана за управление на "Пирин".

Съдът прие представените от природозащитните организации доказателства - научни данни, които доказват, че дори сега действащата ски зона Банско е довела до увреждане на ключови видове за опазване на парка и в защитената зона "Пирин" от Натура 2000. Според активистите това е особено важно за нуждата да се оцени дали Национален парк "Пирин" и съответно защитената зона може да поеме нова инфраструктура.

5-членният състав на ВАС обаче не прие искането на природозащитните организации за питане до Съда на Европейския съюз (бел. ред. - т.нар преюдициално запитване) дали планове за управление на национални паркове и такива техни промени, като одобрените с решението на Министерски съвет, подлежат на задължителна екологична оценка.

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Решението на Димов е противозаконно

Представител на МОСВ на заседанието беше директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" към ведомството Мирослав Калугеров. В изказването си той продължи да защитава възможността за изсичане на старите гори на парка за изграждане на ски писти и съоръжения и то без каквато и да е оценка на въздействието на намесата върху природата в защитената територия, обясняват от WWF.

Калугеров представи една от законовите цели на националните паркове, а именно възможността да се развива туризъм. Според екоорганиазцията обаче той е пропуснал да отбележи изричното подчертаване в закона, че това се прави само ако тази цел не противоречи на останалите цели, а именно - поддържане разнообразието на екосистемите и защита на дивата природа и опазване и поддържане на биологичното разнообразие в екосистемите.

Калугеров също така обяснил, че нови водохващания ще се правят за прилежащите населени места, въпреки демографската криза и намаляващото население на страната. Представителят на МОСВ не се позовал и на нито един документ или научно изследване, за да подкрепи становището си.

Валери Симеонов очаква с нетърпение новите плакати за Пирин

Валери Симеонов очаква с нетърпение новите плакати за Пирин

Зелена светлина за анекс към концесионния договор за ски зона "Банско"

"Забележителна беше и тезата му, че щом вече има изградена ски зона в национален парк, значи тя априори не противоречи на Закона за защитените територии. Директорът пропусна да отбележи изключително ясните тези на законодателя през 2000 г. при приемането на закона за защитените територии, допълнително уточнени при поправката му през 2002 г. А именно - ремонт на съществуващи спортни съоръжения е допустим, но изграждане на нови - не е. По този въпрос тричленният състав на ВАС, който отмени решението на МС, е извършил задълбочен анализ и решението му е правилно", пишат още от WWF.

Природозащитниците от коалицията "За да остане природа в България" са на мнение, че е недопустимо представители на МОСВ да се държат като адвокати на частна фирма, а служители на министерствата на икономиката, регионалното развитие и туризма да се опитват да заобиколят закона и да прокарват тези, които не защитават природата, а дават възможност за увреждането й.

Магистратите от 5-членния състав на ВАС дадоха 10-дневен срок на страните по делото за писмени бележки, след което ще се произнесе, като законовият срок за това е в рамките на един месец.

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Националната политика за Пирин нямала общо с председателството