Планът за национален парк "Пирин" 2014 - 2023 година има екологична оценка. Това заявяват от "Пролес Инжинеринг" ООД в изявление, получено на редакционната поща на News.bg.

Екологичната оценка е направена съвместно с актуализирания план за управление на парка, съгласно структурата на плана. Тя е представена за първи още на работна среща на 26 - 27 ноември 2014 година в град Разлог. В последствие тя е публикувана и на сайта на проекта като част от плана, заявяват от "Пролес Инженеринг".

Извършване на такава Екологичната оценка /ЕО/ на плановете за управление на защитени територии, включително и на Пирин, е задължително (като Част 1 от ПУ "Описание и оценка на парка"). Тя е неразделна част от плана. Това е съгласно нормативната уредба и Заданието за разработване на плана за НП Пирин.

Подсещат Герджиков, че има нарушения и в поръчките за Пирин, Витоша и Рила

Подсещат Герджиков, че има нарушения и в поръчките за Пирин, Витоша и Рила

Защо сред нарушенията не са и лошите поръчки, питат природозащитници

Всички твърдения, че актуализираният план няма такава екологична оценка са неверни, заявяват още в изявлението, подписано от Антоний Стефанов като ръководител на екипа и управител "Пролес инженеринг".

Планът е рамков документ и не съдържа нито едно инвестиционно намерение, но по смисъла на Заданието, Наредбата и Закона, е извършена екологична оценка, анализирани са всички потенциални опасности, възможни тенденции и са предвидени конкретни мерки за недопускане на вредно въздействие върху местообитанията и видовете и целия комплекс.

Припомняме, преди една седмица общественото напрежение се повиши, след като стана ясно, че служебният екоминистър Ирина Костова разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.
Веднага след трите празнични дни еколози организираха първия за годината протест, който накара ръководството на МОСВ да направи крачка назад и да върне разпореждането. 

Същия ден дори президентът Румен Радев направи коментар в профила си във фейсбук, че министерството трябва да защити обществения интерес.