Днес се е провела първата среща между МОСВ в лицето на министър Нено Димов и представители на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД.

Концесионерът е бил представляван от изпълнителния директор Мая Христоскова, съобщават от МОСВ.

На срещата е била уточнена рамката, в която ще се проведат разговорите.

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Съдът върна решението за новата екооценка на "Пирин"

Петчленен състав на ВАС отмени решението на долната инстанция

Припомняме на 5 декември правителството възложи на министъра да проведе преговори с "Юлен" АД за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия върху защитена територия, изключителна държавна собственост, представляваща част от Национален парк "Пирин", община Банско, област Благоевград, за изграждане и експлоатация на "Ски зона с център град Банско" при спазване на действащото законодателство.

„Юлен“: Ако прокуратурата затвори Банско, сигурно ще има протести

„Юлен“: Ако прокуратурата затвори Банско, сигурно ще има протести

Все още не са ясни цените на лифт картите...

От МОСВ припомнят още, че правителството е възложило при провеждане на преговорите министърът да се съобрази с предложенията на Главния прокурор на Република България, представени с писмо до министър-председателя. Проверката си прокуратурата направи по сигнал на Зелените.

Назначаването на министър Нено Димов за разговори дойде след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви в "Шоуто на Слави", че ако не се предприемат действия в срок за урегулиране на концесионния договор на "Юлен" ще има обвинени лица и от Министерски съвет.
Препоръката на главния прокурор беше изпратено към МС преди месеци още, но до този момент освен заявките на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, че втори лифт в Банско ще има, други действия от изпълнителната власт не бяха предприети.

И самият Нено Димов обясни, че концесионният договор е сгрешен и това е станало още през 2001 година.

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Борисов за Пирин - нито тухла, нито керемида, нито колиба

Премиерът убеден, че решението не би могло да бъде уязвимо

Миналата седмица също така излезе решението на Върховния административен съд (ВАС), с което той върна за повторно разглеждане на долна инстанция делото за екологичната оценка на новия план за управление на Национален парк "Пирин". Така се отменя решението на МОСВ да няма екологична оценка.
Според министерството характерът на актуализацията на плана за управление не изисква изготвяне на екооценка.