Според еколога Тома Белев реалният собственик на "Юлен" все още не е известен. Това заяви експертът от Коалиция "За да остане природа в България" и бивш директор на национален парк "Витоша" пред БНР.

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.
Обновена

Жирардели придобил "Юлен" през 2016 г.

Срам го е като обяснява, че 10 години не могат да построят втория лифт

"Не е въпросът дали е Георгиу или Жирардели, въпросът е какво оттук нататък", каза Белев визирайки до сега известни документи, според които мажоритарен акционер в "Юлен" АД до сега беше "Т.А.К. сървисиз лимитед", които са регистрирани на Вирджинските острови.

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

Марк Жирардели не бил съветник на Ангелкова в министерството на туризма

От МТ вчера разбрали, че той е собственик на "Т.А.К. Сървисиз лимитед"

Според запознати, единственият акционер в "Такс сървисиз лимитед" е кипърската компания "Дюк Номинийз Лимитид". Според Кипърския регистър мажоритарен собственик на "Дюк Номинийз Лимитид" е безработният Георгиус ГеоргиуИнформация за тях имаше и в Търговския регистър на България.

За мен реалният собственик все още не е известен, докато не се изчисти произходът на средствата и това дали Жирардели ги е декларирал в Швейцария", каза Тома Белев.

Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен"

Жирардели се оказа мажоритарен собственик на "Юлен"

Жирардели се включи в обсъждане концесията в "Пирин"

По думите му, според отчетите за 2017 година на "Юлен" АД, като собственик /на 87% от акциите в "Юлен" АД/ е посочена една фирма в британските Вирджински острови. Тя е собственост на друга фирма в Кипър, на която собственик е Георгиус Георгиу.

Сега се заявява, че не е Георгиу, а е Марк Жирардели. Убеден съм, че още някое име може да изскочи. Става въпрос за проверка на произхода на средствата, които г-н Жирардели се надявам да успее да докаже, че е имал средства, с които да закупи съответния концесионер", каза Белев.

Ако е вярно, че докато е придобивал собствеността, Жирардели е бил и съветник на министъра на туризма, тогава излиза, че той е действал в собствена полза, допълни Белев.

Димов започна разговорите с "Юлен"

Димов започна разговорите с "Юлен"

Уточнена е рамката на разговорите за промяна на концесионния договор

По думите му за това трябва да се самосезира КПКОНПИ, за да може да се провери дали не е нарушил конфликта на интереси, докато е съветвал туристическия министър Ангелкова да е действал в своя собствена полза.

Жирардели може да се окаже собственик и на "Витоша ски" АД, защото тя също е собственост на митичния Георгиус Георгиу, каза Тома Белев.

МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор

МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на концесионния договор

Концесията е за ползване на част от територията на национален парк "Пирин"

"Да не се окаже, че е собственик и на някоя от фирмите, които се опитаха да придобият ЧЕЗ", допълни Белев.