484 служители на МВР са били ангажирани за опазване на реда и сигурността по време на забраненото шествие на "Безсмъртния полк" на 9 май пред МОЧА.

Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на парламентарния контрол относно действия и/или бездействия на органите на МВР по време на забраненото шествие в центъра на столицата на т. нар. "Безсмъртен полк" на 9 май 2023 г. и по време на предшестващото го незаконно възстановяване на плочата на Монумента на окупационната червена армия (МОЧА). Питането отправи депутатът от ПП/ДБ Стоян Михалев.

С цел недопускане на нарушения са били изградени кордони от полицейски служители, обясни вътрешният министър, който цитира и всички получени постановления от СДВР.

Шествие и контрашествие пред МОЧА за 9 май

Шествие и контрашествие пред МОЧА за 9 май

Охраняващите мероприятието полицаи бяха почти колкото участниците

От МВР не са съдействали за провеждането на мероприятието, а са обезпечили реда за оттеглянето на хората от мероприятието. Вътрешното ведомство не е оставило групите да влязат в противоречия и полицаите не са допуснали грубо нарушение на обществения ред, увери Иван Демерджиев.

Той добави, че МВР са получили уведомлението за забрана на "Безсмъртния полк" едва на следващия ден, а самата забрана е издадена от кмета на София след като шествието е тръгнало.

От парламентарната група на БСП забраната на кмета Йорданка Фандъкова е била издадена след като самото шествие е било започнало се ядосаха на поставените въпроси от депутата от ПП/ДБ Стоян Михалев и запитаха коя е тази червена окупационна армия. Социалистите настояха да отпадне следващия въпрос на Михалев, който отново касае МОЧА, но искането им не бе уважено. Въпросът бе за законността на възстановяването на плочата на МОЧА, която пък в знак на протест бе разбита с чук няколко седмици по-рано от гражданин.

Столичните общинари приеха демонтаж на МОЧА, но областният управител да реши

Столичните общинари приеха демонтаж на МОЧА, но областният управител да реши

БСП вече обяви, че ще обжалва