Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов даде началото на тазгодишната жътвена кампания. Той присъства на тържествена церемония по случая в полето край пловдивското село Златитрап, съобщават от МЗХ

Той отбеляза, че тази година се очаква около 6,1-6,3 млн. тона добив. По думите му зърнопроизводството е един от най-стабилните сектори, които допринасят за принадената стойност на националната ни икономика.

Хлебният баланс у нас ще бъде осигурен. Благоприятните климатични условия към момента ни дават увереност, че качеството на реколтата ще бъде на високо ниво, изтъкна Тахов.

Министърът подчерта, че родните зърнопроизводители изнасят продукцията си в над 30 държави. Тахов изрази надежда, че ще се запазят квотите, но поясни, че този въпрос ще получи решение на среща в Брюксел след две седмици, в която ще участва и той.

Земеделският министър посочи, че очакваният добив на зърно тази година е средно около 500 кг на декар. По думите му няма поводи за притеснения по отношение на съхранението на реколтата, защото складовете са свободни на 80%.

Няма опасност от зърнена криза у нас

Няма опасност от зърнена криза у нас

Земеделският министър очаква изключително добра реколта през тази година

В официална позиция до медиите от "Сортови семена - Разград" посочиха, че големият добив на пшеница не е знак за рентабилно производство. Рентабилното производство е след като теглиш чертата, да остане достатъчно добър ресурс, за да произведеш и следващата година, посочват от организацията.

изпълнителният директор Мариела Йорданова заяви, че има пазар за пшеницата. Според нея е важно да се убедят повече производители, че си заслужава да инвестират в такова производство. Трябва да се ориентираме регионално да правим по-големи обеми, за да имаме търговски партиди от този вид пшеници, добави тя.