7.5 млн. лв. са отпуснати допълнително за сектор "Култура" по време на кризата с коронавируса. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи министърът на културата Боил Банов.

Той подчерта, че 24 май - Денят на просветата, културата и славянската писменост, е най-безспорният български празник и колкото да се правят опити да се приписва, същността на делото на Кирил и Методий е тук, в нашите земи.

Банов призова творците на изкуството да запазят своя дух. Погледнато сумарно два мeсеца и половина не е чак толкова много време, но с оглед на тенденциите духът на много от хората на изкуството е унил.

Христо Мутафчиев обиден на Вежди Рашидов, настройвал изкуствата едно срещу друго

Христо Мутафчиев обиден на Вежди Рашидов, настройвал изкуствата едно срещу друго

Рушал мостовете, които сам е сътворил

Нещата вървят към подобрение и хората на изкуството и културата трябва да имат висок дух, за да поведат българския народ напред и нагоре. Не бива обаче да се заиграваме и с добрите новини, защото ще има още време определени епидемиологични мерки, но нещата постепенно и поетапно тръгват към нормализиране, увери Банов.

До 6 месеца след извънредното положение държавата гарантира заплатите и осигуровките на творците на изкуството. В държавния и общинския сектор нещата са спокойни и балансирани, за свободните артисти - също, увери Банов. За министъра на културата остава голямата изненада, че голяма част от творците не са се осигурявали.

Той увери, че НДК и другите културни институции ще бъдат отворени в най-скоро време. Утре се очаква да има решение за танцовите зали.

По отношение на намаляването на ДДС-то на 9% за книгите, Банов отбеляза, че е щастлив от решението на премиера. "Това е резонно решение, щастлив съм от това решение", каза още културният министър.

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

По думите му бъдещето на културни институции е неясно заради страха на хората