Подготовката на местните избори на 29 октомври върви нормално и в срок. Това съобщи на брифинг говорителят и зам.-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

За вота ще бъдат осигурени 21 милиона хартиени бюлетини.

Общата стойност на обществената поръчка е около 9.18 милиона лева, от които 700 000 лв. са за доставка на хартия за машините за гласуване. Прогнозната стойност на една хартиена бюлетина е около 40 стотинки.

МВР няма информация за "ала бала" с машините

МВР няма информация за "ала бала" с машините

Няма да се доставят нови устройства за гласуване на местния вот

За изборите за кметове и общински съветници ще бъдат изработени общо 3 606 вида бюлетини. Бюлетините за общински съветници и за общински кметове ще са по 265 вида, за районни кметове - 35 вида, а за кметове на кметства - 3 041.

58 партии и 9 коалиции са се регистрирали за местните избори

58 партии и 9 коалиции са се регистрирали за местните избори

Номерата в бюлетината ще се теглят на 27 септември

На брифинга отново бе посочено, че отговорността за параваните за гласуване е на местните власти.

Жив интерес от страна на журналисти бе въпросът може ли ЦИК да глоби или санкционира по някакъв начин кандидати за местната власт, които провеждат кампания преди официалния старт на предизборната кампания един месец преди самите избори. Ставаше въпрос предимно за кампанията, която ПП/ДБ и "Спаси София" започнаха още през лятото. Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ЦИК може да санкционира само и единствено регистрирани кандидати, а всички номинирани и издигнати преди този срок не се явяват кандидати. Те стават кандидати с регистрацията си и с официалния старт на кампанията. Така отговорността остава в полето на политиката, а и на медиите, които отразяват такива кандидати, беше деликатна Матева по отношение на свободата на словото, медиите и редакционната политика.

ПП, ДБ и „Спаси София“ си разделиха районните кметове

ПП, ДБ и „Спаси София“ си разделиха районните кметове

"Обединени за София" - това е основното мото на Васил Терзиев