Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева са връчили най-високото отличие на Министерството на външните работи - почетния знак "Златна лаврова клонка", на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността проф. д-р Волфганг Ишингер, съобщават от Министерството на външните работи. 

Отличието на Ишингер се присъжда за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество и по повод 140 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

От МВнР отбелязват, че вВ качеството си на председател на Мюнхенската конференция и с изключителния си професионализъм, проф. д-р Ишингер продължава да бъде мост за връзка между нашите две страни.

Волфганг Ишингер е дипломат с почти 40-годишна кариера. Тя започва през 1973 г. в Ню Йорк - до 1975 г. работи в Секретариата на ООН като сътрудник в кабинета на генералния секретар на ООН Курт Валдхайм. Официално се присъединява към Федералното министерство на външните работи през 1975 г. От 2001 г. до 2006 г. Ишингер е посланик на Германия във Вашингтон. Първият му работен ден във Вашингтон се оказва съдбоносен - 11 септември 2001 г.

Ишингер е участвал в ключови международни преговори като специален пратеник, включително в разговорите за мирния процес в Босна и Херцеговина в Дейтън, Охайо, в преговорите за сключване на Основополагащия договор за отношенията, сътрудничеството и сигурността между НАТО и Русия, в дискусиите за разширяването на ЕС и НАТО, и кризата в Косово. През 2007 г. Ишингер участва в преговорите на т.нар. Тройка за бъдещето на Косово (САЩ/EС/Русия) като представител на Европейския съюз, които водят до обявяването на независимостта на Косово.

След завръщането си от Лондон, където е посланик на Германия от 2006 г. до 2008 г., поема поста на председател на Мюнхенската конференция по сигурността от Хорст Телчик. Член е на Надзорния съвет на Алианц Германия, на Европейския съвет на Инвесткорп и на Управителния съвет на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Събитието по награждаването се проведе в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността.