Проблемът между България и Северна Македония е съвсем ясен - РСМ подписва договори, които очевидно след това няма намерение да изпълнява. Този заяви пред БНР Димитър Цанчев, постоянен представител на страната ни към Европейския съюз.

По негови думи обществеността на европейските държави и на С. Македония се заблуждава за това какъв е проблемът.

Нелепото е това, че една държава кандидат се опитва да поучава Европейския съюз и да поддържа илюзията у своите граждани, че е възможно да се присъедини към ЕС, без да отговаря на основните критерии за присъединяване и без да се е разделила с идеологическото наследство от времето на комунизма, изтъкна дипломатът.

Той подчерта, че няма друга държава, станала член на ЕС през последните 30 години, която категорично да не се е разделила с "държавотворната си идеология от времето на комунизма".

Каракачанов възмутен от Скопие: Българите не пасем трева

Каракачанов възмутен от Скопие: Българите не пасем трева

Лидерът на ВМРО недоумява кой е учил толкова много македонците да подценяват българите

По негови думи кампанията за лобиране от страна на Скопие не се ограничава в последните седмици или месеци, а върви с пълна сила, откакто страната е станала член на НАТО. Според Цанчев въпросната кампания показва неразбиране на начина, по който функционира ЕС и на начина, по който се осъществява разширяването му.

Той заяви, че е "неоправдано и наивно" да се мисли, че чрез външен натиск може да бъде променена позицията на България.

Всички държави членки на ЕС вече са наясно, че България не оспорва суверенитета на Република Северна Македония, нито правото на гражданите й да използват официалния си език, подчерта дипломатът и допълни, че България държи на това да се даде възможност на македонците открито и свободно да изразяват своето българско самосъзнание.

По негови думи на базата на изопачена версия на историята младото поколение в РСМ се възпитава в дух на омраза срещу България.

Заев в Брюксел: Изпълнихме нашата част, сега чакаме действия от ЕС

Заев в Брюксел: Изпълнихме нашата част, сега чакаме действия от ЕС

Македонската делегация ще има серия от срещи във връзка с еврочленството си

Относно алтернативата сега да се даде зелена светлина за С. Македония срещу изглаждане на двустранните проблеми в бъдеще Цанчев бе категоричен, че не е възможно България да започне преговори за членство с РСМ, преди да е получила надеждни гаранции за това, че българският национален интерес ще бъде запазен.

В продължение на 30 години България неотклонно е правила жестове на добра воля към Скопие, включително подкрепата за присъединяването й към северно-атлантическия пакт, напомни той и отхвърли като несъстоятелна тезата, че с отлагането на началото на преговорите на РСМ се отваря вратата за външни влияния.