Служебният премиер Димитър Главчев е разпоредил НАП и ДАНС да проверят буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите. Това съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

По-рано днес до медиите беше изпратено съобщение, че Главчев свиква спешна среща в МС във връзка с проблема с паркингите по границите, като срещата не беше отворена за журналисти, а от пресцентъра уведомиха, че ще изпратят информация за взетите решения, когато срещата приключи.

На срещата е изтъкнато значението на буферните паркинги за облекчаването на трафика около гранично-пропускателните пунктове, но на места са необходими допълнителни стъпки, така че да се намали времето за изчакване на тежкотоварните автомобили и да се предотвратят опити за нарушаване на реда за преминаване, посочват от МС.

Ще стигнат ли пипалата от "Капитан Андреево" до Дунав мост?

Ще стигнат ли пипалата от "Капитан Андреево" до Дунав мост?

Буферният паркинг при Русе облагодетелства частни фирми за сметка на обществото, твърди АКФ

Заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков е отбелязал, че подобни проблеми като настоящите край Видин, е имало и край Русе, но там е немерено решение и в кратки срокове ще се търси начин този модел да бъде приложен и при "Дунав мост 2".

За целта от министерството, със съдействието на областния управител на Видин, ще разговаря с местната власт и с фирмата, която стопанисва паркинга край Видин.

В срещата в Министерския съвет участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, министърът на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, директорът на ГД "Гранична полиция" Антон Златанов, директорът на Агенция "Митници" Георги Димов.

Превозвачи: Заобикалят България заради държавните тапи по границите

Превозвачи: Заобикалят България заради държавните тапи по границите

Международни организации на превозвачите ни се карат за хаоса на граничните пунктове

От МВР пък информираха, че на междуведомствена среща вчера е решено директорът на Агенция "Митници" Георги Димов да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на всички гранично-пропускателни пунктове в страната.

На срещата са присъствали министрите на вътрешните работи Атанас Илков, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, Георги Димов - директор Агенция "Митници" и гл. комисар Антон Златанов - директор Главна дирекция "Гранична полиция", като е отбелязано, че традиционно около 1 септември се наблюдава огромно струпване на тежкотоварен и автомобилен трафик.

За да се облекчи преминаването на превозните средства през граничните пунктове - Лесово, Капитан Андреево, Дунав мост - Русе и Дунав мост - Видин, бяха обсъдени спешни мерки, като е решено директорът на Агенция "Митници" да изготви единна стратегия за управление на трафика и пропускателната способност на всички гранично-пропускателни пунктове в страната.

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Тировете вече си имат буферен паркинг до ГКПП Дунав мост-Русе

Таксата за престой е 11 лева без ДДС за българските превозвачи