Настимир Ананиев, като представител на Партия Волт, подписа и изпрати протестно писмо до председателя на Eвропейския парламент Давид Сасоли. Писмото е подписано и от евродепутатa на Волт Дамиан Бьозелагер и Рениер Ван Ланшот, съпредседател на Волт Европа.

В писмото се настоява за реакция от Европейския парламент срещу двойния стандарт изразен в подкрепата на Европейската Народна Партия (ЕНП) към правителството на Бойко Борисов и неадекватното използване на европейски средства.

"Волт не приема тези двойни стандарти и смятаме, че действията на ЕНП помагат на антиевропейските движения, които искат да унищожат eвропейския проект като цяло", заяви лидера на Волт за България - Настимир Ананиев.

Те пишат до Сасоли, че корупцията, липсата на върховенство на закона и нарушаването на конституционните права на гражданите предизвикват голямо безпокойство.

"Знам, че много от българите не се чувстват част от Европейския съюз, тъй като управляващите ви лишиха от ползите да бъдете част от този съюз", коментира Дамиан Бьозелагер.

"Всички организации на Волт из цяла Европа подкрепят България и ще работят в посока българските граждани да имат самочувствие като едни истински европейци", добави Рениер Ван Ланшот.

Волт отправи и покана към Давид Сасоли да посети България и да чуе сам гласът на протестиращите вече 39 дни европейци.

Екатерина Захариева: Не бягаме, а имаме смелост да правим ВНС

Екатерина Захариева: Не бягаме, а имаме смелост да правим ВНС

Сегашната Конституция свърши своята работа

Ето и целият текст на писмото:

"Уважаеми президент Сасоли,

Пишем Ви с дълбока загриженост относно последните събития в България, член на ЕС от 2007 г.

Ситуацията, която се развива в момента, е силно притеснителна за гражданите в целия Европейски съюз. Корупцията, липсата на върховенство на закона и нарушаването на конституционните права на гражданите предизвикват голямо безпокойство.

Докато ЕС наблюдава, протестите нарастват всеки ден през последните 35 дни. Пишем Ви от името на първото общоевропейско движение Волт Европа. Волт има привърженици във всяка държава членка и 15 регистрирани национални партии в цяла Европа. Дамиан Бьозелагер е нашият член на Европейския парламент, част от групата на Зелените / Европейски свободен алианс. Волт има общински съветници в България, Германия и Италия.

Нашите български приятели и колеги от Волт България са на улицата, тъй като българските граждани са сериозно разтревожени от развитието в тази красивата страна. Волт Европа подкрепя протестите в България и исканията на хората за оставката на правителството на Борисов и оставката на главния прокурор Иван Гешев. Причината да ви пишем е изявлението на групата на ЕНП от 10 юли 2020 г., в което Манфред Вебер, председател на групата на ЕНП в парламента, заявява:

"Групата на ЕНП подкрепя изцяло българското правителство на Бойко Борисов и неговите усилия да защита на икономиката от негативните ефекти на коронакризиса, борбата с корупцията... ".

Разбираме, че партията на Бойко Борисов е част от групата на ЕНП, но стотици хиляди българи са на улици из цяла България и всички европейски столици, протестиращи срещу правителството на Бойко Борисов и широко разпространената корупция. Също така протестират срещу неадекватните икономически мерки, свързани с КОВИД кризата, мерки платени от нашите европейски пари, които не достигнаха нито до обикновените хора, нито до малкия бизнес. ЕНП е най-голямата група в Европейския парламент и сигналът, който дава в цяла Европа, е много тревожен. Изглежда се прилагат двойни стандарти, когато ЕНП не подкрепя действията върху това, което се случва в Унгария с Орбан или в Беларус с Лукашенко, но в България с Борисов - те подкрепят!

Подкопаването на европейските ценности и това, което ние отстояваме, е вредно за Европейския проект и вярваме, че вие като председател на Европейския парламент трябва да предприемете мерки и да осъдите корупцията и двойните стандарти в политиката. Всички тези действия наливат масло в огъня на антиевропейските движения и техните усилия за унищожаване на Европейския съюз.

Властта не трябва да е по-важна от нашите ценности!

Искаме да използваме тази възможност да заявим, че твърдо заставаме до исканията на нашето българско крило и неговия лидер Настимир Ананиев. Притеснени сме от липсата на усилия на българското правителство да гарантира стандартите на справедливост, доходи и прозрачност, достойни за България и Европа. Протестите продължават вече месец и със сигурност гласът на гражданите трябва да бъде чут. Бихме искали да ви поканим да посетите София и да се срещнете с европейците, които протестират повече от месец срещу корупцията, за да можете да чуете техния глас и искания от първа ръка.

България остава ценена държава членка на Европейския съюз от 2007 г. с богата история и култура, и е вдъхновяващо да видим европейски граждани да се изправят, като протестират срещу системната несправедливост. С това писмо искаме да разширим подкрепата си за страната и гражданите на България и горещо да пожелаем исканията на протестиращите да бъдат чути.

Надяваме се да видим някои ясни действия от Европейския парламент, който представлявате."

Протестът сменя тактиката - блокира институции
Обновена

Протестът сменя тактиката - блокира институции

Първи обект - министерство на правосъдието