За национален консенсус за отбранителната способност на страната, който да развива човешкия потенциал, модернизацията и превъоръжаването на армията, както и дълбоката интеграция на българската армия в структурата на НАТО. С такова предложение излизат от "Демократична България".

Идеите представи бившият правосъден министър и настоящ председател на "Да, България!" Христо Иванов на брифинг, посветен на официалното представяне на Обществен договор за отбранителната политика на България за периода 2019-2030 г.

Атанас Запрянов: Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити

Атанас Запрянов: Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити

Военна делегация заминава за Швеция да уточнява офертата за нов изтребител

По думите на Христо Иванов България е изправена пред сериозни предизвикателства в областта на отбраната и е изключително важно да се постигна такъв национален консенсус.

Иванов изрази надежда проектът да стане база и за политически консенсус по темата.

Основната национална цел на "Демократична България" е интеграцията на България в ядрото на Европейския съюз.

И тази година няма да модернизират армията, според шефа на отбраната

И тази година няма да модернизират армията, според шефа на отбраната

Препланират парите за обновяване на въоръжените ни сили

"Трябва да бъдем в ядрото на ЕС сега... за да можем да изпълним целта си, отбраната трябва да бъде от първостепенно значение на процеса на сериозно обновяване на човешкия капитал на страната ни", посочи Христо Иванов.

Той настоява България да се превърне в страната, която самостоятелно да гарантира собствената си национална сигурност и да даде реален принос към съюзите, в които членува.

Бившият военен министър в кабинета "Близнашки" Велизар Шаламанов посочи, че промените в средата за сигурност през 2014 г. налагат нуждата от една нова дългосрочна визия, която да преодолее изоставането в областта на отбраната през последните 15 г.

Сред тях са развитието на човешкия потенциал, модернизация и превъоръжаване и дълбоката интеграция на българската армия в структурата на НАТО, поясни Шаламанов. поставените цели не биха могли да се случат без поставена рамка и визия за развитието на армията, допълни той.

На представянето на идеите за развитието на армията и въоръжените сили присъстваха и експерти към работна група за отбрана: Калоян Янков, Костадин Деянов и Георги Цветков.

Костадин Деянов обясни, че хората в отбраната не са във фокуса от управляващите от ГЕРБ. Тяхното развитие и усъвършенстване е най-важната политика в сферата на отбраната и младите хора да станат гръбнака на отбраната, призова той. Деянов поясни, че е необходимо военното образование и науката да се интегрират в една единна система, да има налице социалната политика, бойна подготовка, въвеждане на нови информационни технологии и професионално усъвършенстване.

Калоян Янков предложи "План 10-15-20", чрез който за около 10 години България да развие 20 проекта за превъоръжаване на армията на стойност 15 милиона лева.

Обществото има право да знае как се харчат парите по проектите, поясни експертът и добави, че българската индустрия трябва де вземе значително участие в нея. Програмата трябва да премахне остарялата съветска техника, обясни Янков и посочи, че опитите, които се правят в страната за развитие на военната техника не са за модернизация, а за поддръжка.

Той изтъкна, че ако се постигнат желаните резултати от "Демократична България" искат да се работи с агенциите на НАТО и ЕС за постигане на ноухау, минимизиране на риска от корупция и договаряне на по-добри условия.

Георги Цветков поясни, че до ден днешен не се разбира какво означа членството на България в ЕС и НАТО.