За националния празник на България 3 март 2018 година страната ни да покани наследници на руски, украински, финландски, полски воини, които са оставили костите си на българска земя през Руско-турската война (1877-1878 г.).

Това предлагат от новосъздадената организация "Атлантически съвет", които представиха своите членове и цели на пресконференция в БТА.

От новата гражданска организация са категорични, че руският президент Владимир Путин няма нито работа, нито празник в България на 3 март 2018 г. От новосъздадената организация Атлантически съвет очакват президентът Румен Радев да настоява поднасяне на официално извинение за окупацията на страната ни след 1944 година и наложеният престъпен режим. Това гласи декларация, изчетена от члена на организацията Александър Йорданов.

Повод за реакцията им е информацията, че от администрацията на президента обмислят покана към президента на Русия Владимир Путин за 140-та годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост

На 24 май 2017 г. руският президент съзнателно и тенденциозно провокира и обиди българския народ, пренебрегвайки историческата ни роля за разпространяване на старобългарската писменост и велико дело за християнизация и извън пределите на българските земи, категорични са от Атлантическия съвет. Повод за гнева им са думите на Путин, че азбуката, която използва Русия (кирилицата - б.р.) е дошла от македонските земи.

Никоя държава не превръща своя национален празник в междунационален, не дели с друга държава своя ден, припомниха от Атлантическия съвет.

Отправянето на покана към Путин за присъствие на 3 март 2018 г. е недалновиден ход със силен антинатовски заряд, неблагодарност към загиналите във военната кампания. От Атлантическия съвет смятат, че поканата към Путин ще демонстрира обвързаността на част от българския елит с Кремъл.

Новата гражданска организация е създадена срещу всеки опит за външно влияние върху евроатлантическата ориентация на страната ни. Според членовете на съвета, в страната е налице отказ до адекватни реформи в съдебната система, отказ, довел до увеличаване на корупционните практики в различни сфери.

Сенатът погна съветник на Тръмп за руска намеса

Сенатът погна съветник на Тръмп за руска намеса

Русия отрича да се е месила

Опасност е страната ни, когато ще председателства ЕС, да е въвлечена в руския сценарий за благодарност към освободителите чрез освобождение от санкции. В Русия расте недоволството от корумпирано управление на страната. Кремъл пренася политиката си на агресия и срещу руския народ, смятат от Атлантическия съвет.

Русия спъвала Македония за НАТО и ЕС

Русия спъвала Македония за НАТО и ЕС

Изтекли секретни документи от контраразузнаването на Македония

От Атлантическия съвет на България подчертават, че българската благодарност към Русия е изразена многократно, особено след Първата Световна война, когато в страната ни идват над 35 хил. руски граждани, прокудени от режима, наложен в Русия след 1917 г. Между тях са и преки наследници на генералите, воювали за свободата на България, отчетоха от Атлантическия съвет.

Навални без шанс да бъде допуснат до президентските избори в Русия

Навални без шанс да бъде допуснат до президентските избори в Русия

Това обявиха от руската ЦИК

Целите на организацията са укрепване на ролята на БГ в НАТО и ЕС като достоен партньор, пресичане на чуждо влияние и агресия, информиране и образоване на целите на българското общество. Новите атлантици ще работят и за засилване на самочувствието, солидарността, чувството за чест и достойнство на българския народ.

Отхвърляне и нетърпимост към всички незаконни и антиконституционни действия като несъвместими със свободата и демокрация, укрепване на енергийната сигурност и на инструментите за граждански контрол са също сред целите на новата организация.

Новите атлантици искат увеличаване на разходите за отбрана, изграждане на образовани млади лидери, демократично възпитани и подготвяне на национална стратегия за развитие на България.

В новата гражданска формация са Александър Йорданов - председател на 36-то народно събрание, о.р. ген. Съби Събев, Тодор Тагарев. Съпредседатели са Димитър Вичев и Антоний Гълъбов.