Русия спъвала Македония за членството ѝ в НАТО и ЕС. Това пише Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" в отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера и народните представители.

Според писмото на Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" (Сдружение "ДОМ") те имали анонимен източник, свързан с правителството на Република Македония. Източникът бил предал от архивите на специалните служби на Македония (контраразузнаването) десетки секретни документи на международния журналистически консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Сдружението припомня, че това е организацията, която преди години публикува разкрития свързани с Панамските досиета (Panama Papers).

Секретните документи били изготвени от подслушвания на телефонни разговори, външни наблюдения и други разузнавателни средства и свидетелствали за това как руски офицери от Службата за външно разузнаване и Главното разузнавателно управление (ГРУ), съвместно със сътрудниците на посолствата на Русия, влияели на вътрешната политика на Македония и на други балкански страни. Те не допускали тяхното членство в НАТО.

Според информацията от писмото на Сдружение "ДОМ" в документите се говорило, че 4 агенти-офицери на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия са координирали от София операциите в Македония. Това продължавало от 10 години. В писмото се споменава и че ГРУ на руската армия била структурата, която организирала анексията на Крим през 2014 година.

Тази информация не била опровергана нито от Русия, нито от македонското правителство и тайни служби.

Русия удари Черна гора със санкции

Русия удари Черна гора със санкции

В списъка има минимум 70 души

Във връзка с тази информация от Сдружението "ДОМ" припомнят напрежението, възникнало между Русия и Черна гора, в края на 2016 г., както и събитията от 27 април в парламента на Македония и се обръща към горепосочените институции, отговарящи за националната сигурност на България.

Москва отрече обвинения, че е организирала опит за преврат в Черна гора

Москва отрече обвинения, че е организирала опит за преврат в Черна гора

Според Лавров информацията съдържа безпочвени обвинения

Те настояват да бъдат предприети незабавни действия за идентифициране и екстрадиране на всички лица, които провеждали враждебна дейност срещу страната ни и срещу нашите съюзници и съседи, както и за разкриване и санкциониране на служителите на нашите специални служби, които допуснали системното извършването на тези противозаконни действия срещу интересите на българската държава.

От Сдружение "Достойнство, отговорност, морал" настояват още да не се рестартират под каквато и да е форма мега-корупционните проекти АЕЦ "Белене" и "Южен поток", защото това означавало да бъде рестартирана корупцията и затвърждаването на енергийната зависимост на България от Русия. Те искат и президента на Русия Владимир Путин да не бъде канен на честванията по случай 140 години от обявяването на независимостта на България.