Руският опозиционен лидер Алексей Навални няма никакъв шанс да вземе участие в президентските избори през следващата година заради предишна присъда за злоупотреби.

Това обяви ръководителят на Централната избирателна комисия в Русия пред местна телевизия.

Навални, който е противник на руския президент Владимир Путин, заяви, че иска да се впусне в битката за президентски пост през март 2018 г. Путин, който доминира политическия пейзаж в Русия в продължение на 17 години, масово се очаква да се кандидатира за четвърти мандат, но все още не е потвърдил, че ще го стори.

Навални се превърна в най-изявения опозиционен претендент след организирането на някои от най-големите протести срещу Кремъл от години, опитвайки се да предизвика обществен гняв спрямо, както той я нарича, гротескната официална корупция, за да увеличи популярността си.

Но той претърпя поражение през февруари, когато беше осъден на 5 години условно за злоупотреби в дърводобивен завод, като той определи казуса като изфабрикуван с цел да му попречи да се кандидатира за президент. Според руската конституция осъдени не могат да се кандидатират за президентския пост.

30 дни арест за Алексей Навални

30 дни арест за Алексей Навални

Опозиционерът беше арестуван