И НДСВ поднесе доза критики към Бюджет 2011.

Жълтите се заканиха да сезират Конституционния съд чрез Омбудсмана и Главния прокурор за нарушаване на правата на гражданите и за нарушения на бюджетното законодателство. Те изразиха тази готовност малко преди приемането на бюджета за следващата година.  

Повод за сезирането на Конституционния съд НДСВ вижда в безпрецедентното нарушаване и на здравноосигурителните права на хората, и на Закона за бюджета и другите закони, уреждащи здравното осигуряване и медицинското обслужване на гражданите

Според НДСВ, ако ГЕРБ и Атака гласуват 340 милиона лева от здравните осигуровки да бъдат прехвърлени на Министерството на здравеопазването, ще извършат грубо законово нарушение.

НДСВ като либерална партия смята, че основният принцип в държавата е живот по правила и е недопустимо държавата да ги нарушава - това би било разрушително коментира председателят на НДСВ Христина Христова на пресконференция във Враца.

Да не говорим, че самият премиер Борисов многократно обявяваше, че „парите за здраве ще отиват само за здраве", припомни тя.

Бюджетът „Борисов" е най-жесток към младите хора, които остават извън политиките - социална, образователна, културна, категорични са жълтите. Като аргумент те посочват, че се орязват техни права и се ограничава достъпът им до системите.

Политики, които НДСВ наложи и се ползваха със силна подкрепа, сега се стопират - майчинството ще се получава по-трудно и ще падне дохода на младите майки, вероятно обучението ще излиза по-скъпо заради финансовите трудности на университетите, прогнозира председателят на НДСВ.

"Бюджетът „Борисов" ни осигурява най-скъпото правителство - с около 400 милиона се увеличават харчовете в централната власт. В момента правителството на ГЕРБ харчи повече спрямо 2007 г. и 2009 г., изтъкнаха още жълтите.