НДСВ предлага всички деца на възраст от 3 до 6 години да получават всеки месец ваучер за детско заведение по стандарт, определен от държавата.

Проектът се нарича „Детска градина" и има за цел да подпомогне родителите, които не успяват да запишат децата си в общинските градини.

Смятаме идеята за справедлива. По този начин няма да има деца, чието отглеждане в детска градина да не се подпомага финансово от държавата, коментира депутатът от НДСВ и зам.-председател на парламентарната група Христина Христова по време на срещата на коалицията в Банско.

Тя поясни, че става дума за около 60 хиляди деца.

Христина Христова заяви, че наред с устойчивостта на икономиката, НДСВ държи Бюджет 2009 да покаже и устойчивост на социалната система в България.

Като част от политиката за младите хора и семейства, приоритетна за НДСВ, Христина Христова предложи платеното майчинство да бъде увеличено от 9 на 12 месеца.

Така майките ще могат да получават 90% от заплатата си една година, след като родят.
Обезщетението за майчинство до 9-месечна възраст при близнаци да се повиши с 50 на сто, а при тризнаци - със 100%. Детските добавки да са 35 лева, поне отколкото една средна такса за детска градина,
предложи още Христова.

Тя потвърди позицията на НДСВ, изразена и на коалиционното съвещание в Катарино - 50% от излишъка за 2008-а година да отидат в т.нар.

Сребърен фонд, който се създава за подпомагане на финансовата устойчивост на социалната система и тежката демографска ситуация в България.

Христина Христова предложи също увеличаване на гарантирания минимален доход. Сега той е 55 лева, но не е актуализиран от 4 години.