Либерален, полезен и практичен трябва да е следващият президент според НДСВ. По думите на председателя на партията Христина Христова, следващият президент трябва да стимулира институциите, така че те да създават добра бизнес среда.

Доста е позавехнал образът на България като страна-членка на ЕС, коментира Христова. Следващият президент трябва да работи за подобряване в тази посока, смята тя.

„Жълтите" са разтревожени от ситуацията в страната и по-точно от засилващата се полицейщина, от лобистките закони и относно това, че не се подобряват условията за правене на бизнес. Нищо не се прави и с данъчната политика и безработицата, категорични са НДСВ.

По повод предстоящите местни избори НДСВ тръгват към тях с желание да поправят грешки от миналото за местния вот, а именно неглижирането му. „Жълтите", също така, са направили допитване до местните си структури. 30% от запитаните са с нагласата НДСВ да се явяват сами на местния вот.

Други 30% имат желание НДСВ да участва в коалиции по места. Там, където ще се правят коалиции, категорично няма да участва „Атака", а партньорът на НДСВ ще бъде сред партиите от център-дясно. Там постави „жълтите" зам.-председателят им Любомир Дацов. 25% от желаещите НДСВ да се коалира на местния вот са за широки коалиции.

2% имат желание „жълтите" да се коалират с ГЕРБ за местния вот. На места вече са водени преговори с партията на Бойко Борисов. Такива преговори е имало в Пловдивско, Видинско и Плевенско.

Дацов съобщи още, че сред местните структури на НДСВ няма силно желание за коалиция с ДПС и БСП. Едва 0,8% са заявили желание за партньорство в стил „Тройната коалиция".

Национални приоритети за НДСВ са икономиката и работните места, както и това България да не е малка затъваща икономика. Затъването и бедността, които все повече се ширят у нас, според НДСВ, са резултат от лошото управление. Кандидатите на НДСВ за местния вот ще се борят за децентрализация на властта, за ниски данъци и за работни места.

В 71 общини местните структури на НДСВ искат самостоятелно участие за вота през следващата година. Това са Бургас, Видин, Враца, Кърджали, Пазарджик, Русе, Добрич и други. Нагласата за София е НДСВ да излезе със самостоятелна кандидатура за кмет.

До края на февруари следващата година местните структури на партията ще са излезли с номинацията за кандидат за кмет и първите четирима в листите за общински съветници в ранна пролет НДСВ ще оповести и своя кандидат за президент.