Председателят на НДСВ Христина Христова изрази удовлетворение за бързата реакция на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Младенов се съобрази с предложението на НДСВ за широка обществена дискусия за пенсионната система.

Аргументът на Христова е, че средствата в тази система идват от платени от гражданите осигуровки и данъци и всеки анализ или прогноза следва да е достъпен за всички, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

Досега в Министерството на труда и социалната политика работна група подготвяше промени в пенсионната система, но обществото нямаше информация за анализите и мерките, които се обсъждаха там.
Христова подчерта също, че увеличаването на пенсионната възраст не трябва да съвпада с икономическата криза.

"Стратегия и визия за излизането на България от кризата са необходими. Не знаем какъв ще е профилът на икономиката ни, оттам не можем да предвидим какви човешки ресурси ще ни трябват и с каква квалификация", коментира Христина Христова.

Тя посочи, че антикризисното поведение и визия на правителството трябва да се оформят в широка обществена дискусия с участието на партиите, на бизнеса, синдикатите и гражданския сектор.

"Тази обществена дискусия все още липсва, а тя трябва да предхожда решенията и действията на правителството. Трябва да се научим да говорим с хората", категорична е Христова.

От критично значение за това как ще преминем и как ще излезем от кризата е намесата на държавата в пазара на труда. Намалените с 2,5 пъти средства в бюджета за интервенция на пазара на труда не са достатъчни в кризисната ситуация.

Според Христова дори и европейската програма за човешките ресурси не може да компенсира ефективно нуждата от спешната преквалификация на хора, излизащи от сектори на икономиката, които не са перспективни.

"10% безработица сега не отразява обективно картината, защото в данните не се включват скритата безработица. Тези хора трябва да се преквалифицират за работна сила в други сектори, които са перспективни, като например „зелените технологии" и др.", посочи председателят на НДСВ.

"Но правителството трябва ясно да се заяви пред обществото кои сектори на икономиката ще бъдат перспективни и подкрепени от държавата", коментира още тя.