Редно е да върнем костите на Цар Фердинанд на българска територия. Тази позиция изрази заместник-кметът на София Тодор Чобанов след  тържествата в столицата за Деня на Независимостта.

На въпроса на News.bg защо не предприемаме мерки да върнем костите на царя, той каза, че в историческата общност у нас имало консенсус, че костите на всички значими български личности трябва да почиват на родна земя.

Това не винаги е лесно и възможно, заяви Тодор Чобанов. За случаите, когато е възможно, съм убеден, че трябва да бъде направено, изтъкна той. Това е и наш дълг към много от тези личности, смята Чобанов.

Според него независимостта в 21 век е особена категория. Независимост в наши дни означава да се съобразяват с твоя интерес, да бъдеш добре приет, твоето мнение да се чува, посочи Чобанов. Важна роля за независимостта играе българската дипломация.

Затова и според заместник-кмета трябва да се поклоним пред всички тях. По думите на Тодор Чобанов това е най-малко познатият национален празник. Това е празник, който дълго не е отбелязван, както обясни той.  Днешното общество трудно можело да си представи какво е да живее във васално общество.