Никога не съм правил спекулации с броя на протестиращите, контра-протестиращите или тези, които не протестират. За мен са важни всички, защото смятам, че настроенията в едно общество се решават на избори, а последните такива бяха наскоро.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с представители на инициативния комитет, който по думите му „събира подписи в подкрепа на правителството".
Орешарски призна, че е впечатлен от броя на подписите и благодари „на всички хора, които въпреки създадената обществена и медийна среда в страната не се поколебават да застават с лицата си зад действията на правителството".

Припомняме, преди срещата с шествие до МС бяха донесени 28 кашона с 327 хиляди подписа в подкрепа на кабинета.

По време на срещата са били обсъдени действията на правителството до този момент, а гостите на премиера са били уверени, че то ще продължи да изпълнява програмните си приоритети, гласувани от парламента в началото на мандата, обясни Пламен Орешарски.
„Интересно защо, но срещу тях досега не съм чул сериозни критики. За съжаление обществото не обсъжда програмните приоритети или действия, а странични неща", посочи той.

От страната на вносителите на подписите думата взе Стоян Тодоров, който си позволи „да поправи" премиера и уточни, че „това не е подписка в подкрепа на правителството, а подписка в подкрепа на нашите искания". Това са искания за нов обществен договор между граждани и политици, между граждани и управляващи, между граждани и граждани, посочи Тодоров.

„Искаме и отправихме тази молба към г-н Орешарски по негова инициатива да се излъчи работна група между Министерски съвет, Народното събрани, експерти и граждани и всички ние заедно да организираме нова кръгла маса, на която всяка група и всеки от това общество - парламентарно представени партии, извън парламентарно представени партии, граждански сдружения, синдикати, работодателски организации, браншови организации и свободни граждани да поставят своите искания", обясни Тодоров.
По думите му „всеки трябва да си каже болката" и независимо дали ще се коментира Велико народно събрание, нова конституция, справяне с престъпността или разбиване на даден монопол „е крайно време, след 23 години да се постави край на този прословут преход".

Оставки могат да се искат и да се дават всеки ден, категоричен бе Тодоров, но според него народът има нужда от нормален и спокоен живот и от малък и среден бизнес, който да дава работа на хората.