Административният съд в София отказва да върне на Централната избирателна комисия (ЦИК) флашките от машините за гласуване от местните избори в столицата през 2023 г. Това стана ясно на днешното заседание на ЦИК, съобщи Нова телевизия. Причина за проблема е делото по жалба на Ваня Григорова, която оспорва резултата от балотажа за кметския пост в София.

Следващото съдебно заседание по делото е насрочено за 26 април. До тази дата експертите трябва да предоставят данни за още няколко флашки, които за момента не са открити. Назначена е експертиза на всички протоколи от секционните избирателни комисии в столицата. Протоколите трябва бъдат съпоставени с данните от флашките и да се провери в колко от тях има числови разлики между записаното и преброеното.

ЦИК проверява за дефектни флашки за машините за гласуване

ЦИК проверява за дефектни флашки за машините за гласуване

Камелия Нейкова не очаква повече работа за СИК при избори 2 в 1 спрямо местния вот

Зам.-председателят на ЦИК Росица Матева заяви, че флаш паметите са необходими за предстоящите избори на 9 юни. Ако не бъдат върнати, ЦИК няма да може да организира спокойно изборите и може да се наложи да купи допълнителни флашки.

Днес Централната избирателна комисия реши да напомни с ново писмо на съда, че според промените в Изборния кодекс от 2022 г. изборните резултати не се извличат от флашките и отново да поиска тяхното връщане.

"Сиела Норма": Флашките за машинния вот вече не са много надеждни

"Сиела Норма": Флашките за машинния вот вече не са много надеждни

Фирмата иска или избори 2 в 1, или през две седмици