Избирателното право, като индивидуално, конституционно право на българските граждани, не  може да бъде обект на намеса и въздействие от страна на бизнес сдружения.

Това категорично становище разпространиха днес от Българската стопанска камара по повод изявленията от сутринта за въвеждане на задължително гласуване със санкция отнемане на глоба от заплатата. Идеята бе представена от лидера на патриотите Валери Симеонов.

От БСК заявяват, че оценяват необходимостта институциите да се ползват с широка обществена представителност, доверие и подкрепа, а в последните години се наблюдава засилващ се обществен нихилизъм и недоверие в държавността.

Камарата се противопоставя на обществени явления като купуването на гласове, което деформира изборните резултати. Едновременно с това, според БСК, значителна част от българските граждани не пропознават в политическите елити представители на своите интереси.

От БСК предлагат като по-приемлива мярка законът да осигури действително право на избор на гражданите, като бъде  включена възможност за право на негативен вот, когато никой от предложените кандидати не се ползва с доверието на избирателя.

За целта като задължителен реквизит в изборната бюлетина трябва да бъде включено бяло квадратче, за поставяне на знак „Х“, отразяващ волята на избирателя никой от кандидатстващите партии, коалиции от партии или независими кандидати да не бъде избран.

По този начин българските граждани ще бъдат поставени в позиция да упражнят свободен избор като демократично право и осъзнат граждански дълг, а не като принуда, смятат от Българската стопанска камара.