Инициативата "Три морета" предлага на страната ни възможност за икономически растеж и по-бърза и ефективна конвергенция с останалите държави от региона на Триморието и ЕС. Това може да стане чрез повишаване на свързаността - транспортна, енергийна и дигитална, което ще отключи неизползван до момента латентен потенциал за оптимизиране на производствата, търговията и икономическото сътрудничество.

Това е позицията на новата партия "Републиканци за България" с лидер досегашната дясна ръка на премиера Бойко Борисов относно участието на България и политическите реакции в страната след президентската среща на върха на Инициативата "Три морета" в Талин на 19 октомври.

"Реалността на тази възможност трябва да бъде осъзната час по-скоро от българските политици. Спешността на това осъзнаване произтича и от факта, че страната ни получи домакинството на срещата на върха на формата през 2021г. и през следващата една година ще председателства инициативата", се казва в позицията.

Обезпокоително е, че нито един български политик не поздрави държавата ни за постигнатия успех с официалното връчване на председателството в Талин - това не е успех на един президент, това е успех и възможност за държавата ни, смятат експертите на Цветанов.

Още по-обезпокоително е, че нито един политик не коментира срещата на върха по същество, не спомена какви са заключенията и анализът за перспективите пред страната ни, как ще постигнем практични резултати и осезаем напредък както за самата инициатива и развитието на региона, така и за България, коментира доскорошният шеф на предизборния щаб на Борисов.

За хората на Цветанов е странно, че никой политик не коментира какви послания бяха изразени на срещата от партньорите ни в контекста на инициативата, не анализира какви послания отправи на свои ред българският президент.

"Вместо това цялото участие на държавата ни бе принизено до посредствени коментари за невъзможността да бъде проведено в своята цялост двустранното посещение на президента и пропусната официална вечеря в Талин", пишат от новата политическа формация.

Според тях липсата на съдържателен анализ е пореден признак за липсата на координация и сътрудничество между Президентската администрация и изпълнителната власт по въпросите на инициативата.

Още преди провеждането на официалната среща в Талин в България имаше сигнали за липса на координация, които се засилиха още през юни 2020 година, когато на среща на външните министри на инициативата, българският представител на ниво зам.-министър заяви, че е най-добре страната ни да поеме председателството през 2022 г.

Това е след като на срещата през 2019 г. в Словения, България вече е заявила желание да председателства през 2021г., както и са проведени дипломатически срещи в началото на 2020г. относно съдържанието на темите за българското домакинство през 2021г.

Подобно разминаваме е лош сигнал към нашите партньори, не само защото показва липсата на елементарен институционален диалог, но и защото е признак на неспособността на институциите да се обединят в услуга на значими теми и в изпълнение на националните интереси, пишат от партията на Цветанов.

Липсата на осъзнатост за реалните възможности, които ни предоставя инициативата и отсъствието на отговорно политическо поведение, не са единственият проблем.

Другият, още по-сериозен проблем е липсата на разбиране на конкретни параметри на инициативата и тяхното функциониране. По време на своите изказвания в Талин българският президент няколко пъти подчерта, че за българското председателство ще е приоритет изграждането на ясен механизъм за вземане на решения относно избора на проекти за финансиране от фонда на инициативата.

Според позицията, това издава непознаване на философията и концепцията на фонда, който е управляван от независим изключителен финансов съветник - международна компания, специализирана в управлението и привличането на инвестиции. Показва и незнание, че решенията за избор на проекти за финансиране ще бъдат вземани от този съветник на база пазарна логика и възвръщаемост на инвестициите.

Държавните глави са определили само целите и общата рамка на фонда в съответствие с мисията на инициативата. Този механизъм е избран именно, за да се осигури максимална прозрачност на решенията на пазарен принцип, като се избегнат всякакви възможности за политически натиск или влияние в полза на една или друга държава.

По този начин се гарантира на частните инвеститори, които фондът се надява да привлече, че инвестициите им ще бъдат управлявани по пазарно най-целесъобразния начин. Философията е все повече стратегически проекти за повишаване на свързаността да се реализират с частни инвестиции и чрез публично-частни партньорства, каквато е обичайната практика в Западна Европа.

Това означава, че фондът е инструмент за сближаване на модела на финансиране на този тип проекти в страните от Инициативата "Три морета", където подобни проекти по-често се финансират със средства от структурните фондове на ЕС, с този на по-старите членки от западната част на континента.

Акцентът върху нуждата от разширяване на инициативата към свързаност в сферата на науката и образованието като централен приоритет на Българското председателство е обезпокоително. Предвид високото ниво на амбиция на инициативата в стратегическо, икономическо и геополитическо отношение, подобен акцент показва ниско ниво на амбиция от страна на България, смятат от партията на Цветанов. Науката и образованието не са обект на високата дипломация, към която се числи Инициативата "Три морета".

Позицията и изказванията на българското правителство за съжаление показват пълна абдикация от работата в полза на българския международен интерес и добър образ. Изглежда политическият антагонизъм взема превес пред отговорността на държавността, а това е недопустимо. Реакцията на представители на българското правителство и липсата на всякаква позиция по съдържанието на срещата в Талин са поредното доказателство, че оставката на правителството е належаща, тъй като то е неспособно да изпълнява ангажимента си за служба в името на едно по-добро бъдеще на българските граждани.

Припомняме, след изненадващото си по-раншно завършване на официалната визита в Талин президентът Румен Радев на 20 октомври 2020 г. обвини "своите доброжелатели" в активно мероприятие. Той заяви, че нито той самият, нито някой от делегацията, нито журналистите са били поставени под карантина в Естония. В Естония Радев прие домакинството на инициативата "Три морета" от естонския си колега Керсти Калюлайд.

Радев потвърди, че от началото на кризата с Covid-19 стриктно е спазвал всички здравни мерки и не е възниквал проблем.

Днес, 21 октомври, вицепремиерът Томислав Дончев отрече участие на властта в казуса с карантината на държавния глава Румен Радев и прекъсването на визитата му в Естония.

По-късно премиерът поиска ДАНС да открие "доброжелателите" на президента.