При нарастващата агресивност на Москва към страните от евроатлантическото пространство, ако ремонтираме двигателите на МиГ-29 в Русия, НАТО може да наложи санкции на страната ни.

Такава позиция изрази бившият министър на отбраната Николай Ненчев пред телевизия Би Ай Ти.

"Българската армия е зависима на 90% от Русия. Ремонтирах самолетите в Полша, за да избегнем тези зависимости. Ако сега изпратят двигателите на МиГ-29 за ремонт в Русия, има голяма опасност никога да не ги получим обратно. Не може да извършваме съвместни мисии с Русия, ще ни бъдат наложени санкции от НАТО." - коментира Ненчев.

В обширен доклад на американския сенат се посочва, че Русия има значително влияние върху политиката, бизнеса и енергийния сектор на България, въпреки че страната ни е членка на ЕС и НАТО. Документът предупреждава за растяща руска намеса из цяла Европа.

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

В Сената на САЩ предупреждават за задълбочаване на намесата на Русия в Европа

Демократите обнародват нов доклад по темата

По думите на Ненчев е застрашена националната сигурност на България.

"Докладът дава ясна констатация, че български партии са зависими, като се споменава няколко пъти името на Волен Сидеров. За това правителството не е стабилно, защото то е зависимо от Сидеров. Той притисна ГЕРБ до стената и крепи правителството. Аз се безпокоя защо няма държавна реакция, нито една институция не е излязла със становище, плаши ме безочието - в доклада пише, че националната сигурност е пробита и сме зависими икономически и политически от Русия." - предупреждава Ненчев.

Според бившия министър на отбраната, премиерът Бойко Борисов трябва спешно да свика Съвета за сигурност и да бъдат взети мерки - да се разследват политическите партии и лица, които са споменати в доклада.

"Това е национално предателство, когато си в управлението на страната и изпълняваш чужди нареждания", подчерта Ненчев.

Той допълни, че Корнелия Нинова, Волен Сидеров и Румен Радев трябва да бъдат разследвани за връзки с Русия.