Бившият военен министър Николай Ненчев смята, че президентът Румен Радев управлява Министерство на отбраната. Пред БиТиВи той коментира, че не е чул дали служебният министър Стефан Янев е член на БСП, но било факт, че той не управлява министерството.

"Струма ми се, че Румен Радев е иззел тези функции, а този човек изпълнява неговите разпореждания", заяви Ненчев по повод обвиненията, че е поставил приемника си пред свършен факт за ангажименти пред НАТО.

Според Николай Ненчев няма нищо странно относно военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море, тъй като по този въпрос е работено дълго. Сега вече то е факт.

Натовското присъствие в Черно море цели мир, а не провокация, уверяват военни

Натовското присъствие в Черно море цели мир, а не провокация, уверяват военни

Алиансът провеждал много учения в Европа и други части на света

Ексминистърът на отбраната отбеляза, че не става въпрос за предложената от Румъния флотилия с участието и на България, и на Турция. Николай Ненчев посочи, че становището му винаги е било, че трябва да има общо решение на НАТО, а не между няколко държави от региона. Той коментира, че е имало голяма опасност елементът, който ръководи тази операция, да бъде в Турция и това щяло да породи напрежение.

По мнението на Николай Ненчев служебният министър Янев и президентът Радев явно не са били против общото решение на НАТО по време на срещата в Брюксел, щом то е факт. Това по никакъв начин обаче не било изказано от управляващите.

Военното присъствие на НАТО в Черно море разтревожи Борисов

Военното присъствие на НАТО в Черно море разтревожи Борисов

Той трудно отстоял решението да няма военно присъствие в региона

Ненчев посочи, че през цялото време, когато се водели разговорите за засилено присъствие в акваторията на Черно море той се опитвал да постигне съгласие по един въпрос относно мигрантската криза. Искал ако бежанската вълна от Турция тръгне по вода през Черно море към границите на България, тази група да ни окаже съдействие. Ненчев не бил разбрал дали този въпрос е поставен.

Той категорично отрече да е подписвал документи, задължаващи страната ни да плаща милиони за т. нар. еър полисинг. Николай Ненчев е категоричен, че няма обща рамка, а в решението на Народното събрание ясно е записано, че във всеки конкретен случай се договорят параметри.