Можем да си пазим сами въздушното пространство и го правим отлично. Националният модул по комуникационни и информационни системи е първото сформирование на НАТО.

Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от левицата Таско Ерменков за изпращането на военнослужещи в Република Турция.

Ненчев приветства решението на парламента за небето ни от Амстердам

Ненчев приветства решението на парламента за небето ни от Амстердам

Министърът вярва, че със съвместната охрана летците ни щели да се усъвършенстват

Министър Ненчев уточни, че Турция като страна е поискала усилване на въздушната й охрана, която функция е била поета от Италия.  По думите му в мисията в южната ни съседка участват петима свързочника, които са част от групата на НАТО, която осигурява комуникационно и информационно италианската батарея.

„Българският модул трябва да премине в режим на готовност, за да се развърне и осъществи комуникационна подкрепа. Техниката, с която участва, е изцяло собственост на НАТО”, заяви министър Ненчев. По думите му страната ни има както очаквания, така и задължения и отговорности към НАТО. „Този център за комуникация изцяло се управлява от НАТО и нашите момчета вече дълго време работят там”, каза още министър Ненчев.  

В рамките на петъчния парламентарен контрол той отговори и на въпрос на народния представител Вили Лилков във връзка с изписването на датата на присъединяване на страната ни към НАТО – 29-ти март 2004 г. наред с изписването на дати от паметни битки и събития в българската история.

Преди да зададе въпроса си народният представител от левицата Таско Ерменков изрази отношение към въпросния надпис като посочи, че така изписан в този контекст може да се изтълкува, че сме победили НАТО.

Ненчев заяви, че присъединяването ни към Алианса е резултат на широк обществен дебат. Членството ни промени в стратегическата среда за сигурност. На тази зала Концертна – премахването на датата 29-ти март според мен ще даде лош сигнал към българското общество.