Предишни президенти на България, главни преговарящи, представители на управляващото мнозинство и на опозицията, министри, работодатели, синдикати, шефове на медии дискутираха в Министерски съвет как да бъде отбелязано присъединяването на страната към ЕС.

Дискусията водеше премиерът Сергей Станишев редом до двамата президенти Желю Желев и Петър Стоянов.

Идеята за тържествена сесия на Народното събрание в първия парламентарен ден - 10 януари, предложи председателят на парламента Георги Пирински.
На тази специална сесия според него трябва да бъде дадена трибуна на представителите на гражданското общество.

Първи или втори януари да бъде обявен за ден на отворените врати на културните институции, за да се подчертае потенциалът на богатата българска култура предложи бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Саккобургготски.

Отразяването в медиите на присъединяването на страната към ЕС да мине под знака на непримиримостта, настоя председателят на Съюза на издателите и главен редактор на в-к „Труд" Тошо Тошев.
Той обяви пред високата аудитория, че неотдавна до Софийски университет срещнал един професор по естетика, който се изплюл на тротоара, а малко по-късно случайно срещнал бивш министър, който пресякъл на червен светофар.
В Европейския съюз няма пресичане на червено, предупреди Тошев.

Той обърна внимание и на необходимата непримиримост към посегателството към потребителите и посочи, че на прага на ЕС българският потребител яде кренвирши, в които вместо месо има смлени рога и копита.

Крайно време е да настъпи и помирение и някакъв вид коректност и политическият сблъсък да бъде не между противници, а между опоненти, смята Тошев и изрази надежда за това да допринесат медиите.

България да свети между 0.00 и 0.05 часа през нощта на 31 декември срещу 1 януари с всички възможни средства - домакинства, фирми, граници, армия,автомобили и граждани по улиците, за да символизира страната новото начало със светлина.

Това предложи съпредседателят на КРИБ Иво Прокопиев.

Ако имаме хубаво време, сателитните снимки ще покажат, че България може да свети, след като 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй" са изключени, заяви Прокопиев.

По време на дискусията бе предложено и да се издигне паметник по случай присъединяването.
Лютфи Местан доразви идеята, като предложи, ако се прави паметник, той да бъде на толерантността.

Всички участници в обсъждането получиха над 30 страници проект с набраните досега идеи за отбелязване на събитието.
До 12 ноември ще бъдат набирани нови допълнения и на 16 ноември се очаква правителството да приеме национална програма за отбелязване на присъединяването на България към ЕС.