"Сигурността и бъдещето на Европа е политика, с която Европа тепърва прохожда, затова темата е от изключителна важност". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия в УНСС на тема: "Обща европейска сигурност и отбрана", организирана от студентско сдружение "Его Политико".

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Радев настоя сигурността на Европа да не се оставя в чужди ръце

Президентът настоя и ЕС да има силна отбранителна индустрия

По думите й през 2017 г. има нови и от друг характер заплахи и затова сигурността е водеща за европейските граждани.

"Нито една държава, където и да е тя, не може самостоятелно да гарантира тази сигурност", изрази убеденост Йотова.

Тя направи обзор на конфликтите и заплахите днес - терористични заплахи и климатични промени, мизерия, липса на перспектива. Всичко това, по думите на Йотова, води до обща нестабилност.

Европа по разходи за отбрана е на второ място след САЩ, като Америка е увеличила два пъти разходите си, Китай - със 150%.

"Какво да направи Европа, че парите за отбрана да имат този ефект", попита Йотова.

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов прие, че имаме интерес от обща европейска отбрана

Каракачанов иска да продължаваме да сме фактор на стабилност в региона

Отбранителната промишленост е силно фрагментирана, а разходите за отбрана се увеличават. Трябва ли да се дават още пари за отбрана или да се вложат в социални политики - това трябва да решат ръководителите на ЕС.

Според Йотова нито една държава в Европа не е била подготвена да приеме толкова много мигранти. Дори и Германия не е била наясно дали социалната й система ще издържи.

Тя припомни как българските евродепутати са настоявали да няма квотно разпределение на мигранти за страните от първа линия. Сега обаче се е видяло, че това не работи. Оформили се нови мигрантски маршрути. На нас се гледа като на стратегическо място заради оформянето на нов маршрут Турция-България-Румъния.

Новите промени в Дъблинското споразумение няма да срещнат разбиране, особено от Вишеградската четворка, според Йотова.

Борисов защитава мястото на Турция в НАТО

Борисов защитава мястото на Турция в НАТО

Обвиненията в шуробаджанащина, премиерът приписа на ахмаци

По думите й има три варианта за сигурността на Европа: стратегически решения, при които САЩ ще доминира, споделената сигурност и отбрана и обща система за отбрана и сигурност. При общата отбрана границата на суверенитета на държавите е много тънка, предупреди Йотова.

При този вариант ще има съвместни операции на европейско ниво. Самите военни и тези от гражданската защита ще се обучават по една система.