При предсрочни избори този път няма да се направи лесно правителство.

Това предупреди премиерът Бойко Борисов по време на десетата годишна среща на бизнеса с правителството под наслов "България в глобалната несигурност".

Министър-председателят изрично посочи и към кого отправя предупреждението - "политическите партии да го имат предвид".

В изказването си пред родния бизнес Борисов запази специално място на темата и за предсрочни парламентарни избори. "Президентът предполагам не му се прави за трети път служебно правителство", отбеляза премиерът с поглед към държавния глава.

Плевнелиев готов да прави трети служебен кабинет

Плевнелиев готов да прави трети служебен кабинет

Провалът на интеграцията водела до тероризъм, смята президентът

Борисов дори отговори какво следва, ако наистина има оставка на кабинета и очерта - "месеци на съставяне на правителство, което ще е трудно. С ДПС в управлението няма да влезем. Добре, свалят ни днес, но утре те трябва да направят правителството, защото те на моята порта няма да почукат, а и да почукат няма да им отвори никой".

Борисов съзря в едни предсрочни парламентарни избори война между политическите партии поне до догодина по това време, защото през есента предстоят и президентски избори.
"Всеки, който вади ножа, трябва да знае, че от нож се умира", предупреди премиерът.

Говорейки за предсрочни, избори министър-председателят обеща на родния бизнес: "До последно ще се борим за тази стабилност и ще я отстояваме".

Обещавайки това, той погледна в залата и се обърна към председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР): "От ДКЕВР очаквам да прави всичко възможно да балансира енергията."

"Бизнесът и гражданите трябва да се почувстват равнопоставени с държавата и то като се спазва законът", настоя премиерът.

Той обясни, че правителството си е поставило няколко цели по съдебната реформа. "Пет закона трябва да влязат по дати в парламента и като партия ще го направим - Законът за съдебната власт, двата кодекса, антикорупционният закон, станал известен като "Закона на Кунева", законът за борба с тероризма", посочи Борисов.

Стабилна България със страхотна икономика през 2015-а, видя Плевнелиев

Стабилна България със страхотна икономика през 2015-а, видя Плевнелиев

Често се чудим откъде дебне спасението. Спасението дебне от ъгъла на нашата къща

"В Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, с което донякъде не успяхме да направим с промяна на Конституцията. Промяна на Конституцията се прави с гласове, тя си е и математика", припомни министър-председателят. Според него с промените в Закона за съдебната власт би могло така да се направи, че да се осигури независимост на прокурорите.

"С една дума горе-долу сме наясно с това, което трябва да се направи", успокои премиерът Борисов.

Министър-председателят не пропусна и конфликта Русия-Турция и дори разкри пред родния бизнес, че самият той е правил пред Европейската народна партия (ЕНП) психологически анализ на президентите на Русия и Турция. "Сега, когато се сблъскаха двамата титани, от нас се иска да заявяваме дали сме протурски или сме проруски. Не, ние нито сме протурски, нито сме проруски. Ние имаме своята ясна евроатлантическа позиция", отсече Борисов.

Пред бизнеса ни премиерът за пореден път изрази позицията си за бежанската криза, а именно: "Да затворим външните граници за нелегални имигранти и да пускаме в Европа това, което службите са го проверили".

"Този хаос с влакове и рейсове да се извозват бежанци до сърцето на Европа доведе до тежък пробив в Шенген", изтъкна министър-председателят и попита: "Когато по този начин подхождаме до къде и колко можем да приемем. Каква е горната граница - милион, 2, 5, 10?".

Премиерът поговори и за родната икономика, но разкри, че снощи с президента Росен Плевнелиев са си разделили темите, за да може днес да не се повтарят. Все пак Борисов отново посочи, че очаква икономически растеж за тази година по-голям от 3%, а причината това са влезлите в страната ни 7 млрд. евро от новия програмен период.

"Износът ще се увеличи. Като минете сега по Тракия нагоре колко заводи се строят в момента, почти не се вижда полето вече", отбеляза Борисов. "Ако ние не си объркаме държавата, аз съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност", заключи той.