"Офшорната сметка е защитена от банковата тайна на съответната зона. Има държави, в чиято конституция е записано, че банковата тайна е неприкосновена и да си мислим, че с някакви политически ходове и активности тук в България може да се повлияе на този процес и да бъде свалена банковата тайна за потенциални български политици, които са толкова глупави, че да имат офшорни сметки на свое име - пак казвам силно наивна е тази история". Такова мнение изрази пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Той изрази съмнение, че наредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка ще даде резултат.

Според него начинът, по който говори президентът за осветляване на офшорни сметки, е странен и може да означава две неща - или желание за продължаваща популярност на всяка цена, или дълбоко непознаване на материята.

Харизанов недоумява и защо ако ДАНС са имали данни досега, че някой действащ политик превежда пари към офшорна сметка, все още не е обвиняем.

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция
Обновена

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция

Имало обаче важни теми, по които съгласието е наложително

Да си мислим, че с български инициативи на прокуратура, на ДАНС, ако щете и законодателни, можем да повлияем върху съхранението на банковата тайна от държави, които са офшорни зони, е доста наивно и по детски забавно, заключи той.

Харизанов не може да си обясни и защо Цацаров проявява такава активност едва в последната година от мандата си, ако действително очаква да бъдат установени подобни парични трансфери и да се повдигнат обвинения.

Очевидно стремежът тук е да се отговори на президентския призив и прокуратурата да покаже, че не се дистанцира от желанието на президента да бъдат направени проверки на офшорните сметки в чужбина, което пак казвам, само по себе си е изключително абсурдно, подчерта отново той.

Цацаров поиска от ДАНС сметки и офшорки на висши публични длъжности

Цацаров поиска от ДАНС сметки и офшорки на висши публични длъжности

Информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата

Припомняме, че вчера главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

По-късно през деня стана ясно, че ДАНС в най-кратките срокове ще представи всички поискани данни.

От своя страна министърът на правосъдието Данаил Кирилов изрази мнение, че справката на ДАНС може да установи нови връзки и подставени лица.

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

ДАНС ускорено предава на Цацаров офшорките на властта

Предстоящите избори нямали общо с искането за проверката на главния прокурор