Нидерландия следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. Това стана ясно от телефонен разговор между премиера Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте.

Нидерландското правителство е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенген, когато София покаже още повече резултати по тази тема.

Рюте похвали България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор.

Австрия остава непреклонна - не иска България и Румъния в Шенген

Австрия остава непреклонна - не иска България и Румъния в Шенген

Виена отхвърли призива на Фон дер Лайен за разширяване на безвизовата зона

Същевременно в доклад, представен днес пред депутатите в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия за върховенство на правото у нас от 5 юли - за структурата и състава на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

От своя страна българският премиер увери своя колега, че през следващата седмица се очаква парламентът да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира КПКОНПИ. До средата на октомври е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, отнасящи се до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички страни членки за постигнатия напредък по препоръките във въпросния доклад.

Припомняме, в речта си за състоянието на ЕС вчера председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен се обърна към Нидерландия и Австрия във връзка с блокирането на България и Румъния и настоя: "Нека ги допуснем, без да се бавим повече!".

Днес обаче Австрия побърза да отхвърли този призив, заявявайки, че към момента няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген, тъй като има нужда от повече контрол, а не от по-малко.

Мария Габриел чула силен аргумент от шефа на ЕК за влизането ни в Шенген

Мария Габриел чула силен аргумент от шефа на ЕК за влизането ни в Шенген

Вицепремиерът се надява страните от ЕС да се вслушат в призива на Фон дер Лайен