Не намирам за странно някакъв инвеститор, който засега не иска да се показва, да основе фирма, за да купи „Кремиковци". Има бизнесмени, които не желаят да се показват.
Това каза първият собственик на „Кремиковци" Валентин Захариев в ефира на Би Ти Ви.

Захариев посочи, че пред инвеститора има много възможности.

Тезата, че в публичното пространство „Кремиковци" е образец на източване, разграбване, съсипване, Захариев определи като несъстоятелна и добави, че винаги някой е имал интерес да я лансира. „Още от времето на Живков никой не е обичал „Кремиковци"", посочи той. „С взимането на „Кремиковци" ние накърнихме много интереси", изтъкна Захариев.

За това как ще коментира обстоятелството, че при правителството на Иван Костов за него като собственик е бил добрият период, а при НДСВ лошият, той каза, че не са били толерирани от правителството на Костов. „Пет години преди да купим „Кремиковци" ние бяхме партньори и познавахме бизнеса. Обяви се търг и се явиха много известни компании, но ние го спечелихме. „Кремиковци" имаше огромни задължения, за някои от които не бяхме информирани.

Относно обвиненията, че е печелел милиони от разликата в изкупните цени на суровината и продажните цени на продукцията Валентин Захариев посочи, че това не е така и че по споразумение с Европейската комисия комбинатът се е задължавал да не продава на дъмпингови цени.

За това каква е била ролята на Алексей Петров в „Кремиковци" докато той е бил собственик, Захариев посочи, че още през 2000-2001 година Алексей Петров му е бил представен като човек, който може да се грижи за комбината.

„Наехме Петров да се грижи за сигурността и  охраната на комбината и той се справяше добре. Охраната струваше не 700 000 лева месечно, а 400 000 лева", посочи Захариев.

На въпрос как ще отговори на обвиненията, че „Кремиковци" е бил загробен докато са били собственици, Захариев каза, че „Кремиковци" не е бил загробен и когато са го продали на Митал е бил със задължения 384 милиона лева.