За тази изключително тежка обстановка при избухнала война близо до нас - правителство, коалиция и НС се справят добре в рамките на 100 дни управление. Стремежът е да се промени темпото на промените. Това коментира пред БНТ председателят на парламента Никола Минчев. Приехме бюджета, стартирани промени в Закона за съдебната власт, предстоят други промени в сферата на правораздаването. Кризите няма как да не отнемат фокуса на управлението, смята обаче Минчев.

Изборите винаги са възможни, това е демокрация, каза в отговор на въпрос той. На този етап не са налице предпоставки за разпадане на коалицията заради различни мнения за войната в Украйна, посочи Минчев и добави, че работи добре с депутати от БСП.

За изслушването на Владимир Зеленски пред българското НС той очаква да се приеме проекторешение. "Но неговото изслушване навлече изслушване на Владимир Путин", какъвто слух има, че се иска от депутат от парламента, каза той.

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

Без единна кандидатура за БНБ - Христо Иванов очаква криза в коалицията

По думите на съпредседателя на ДБ самата коалиция се крепи "на напрежение"

На финалната права сме с Плана за възстановяване и развитие, ДПС имат право да коригират въпроса като позиция, смята председателят на НС. По думите му средствата от него ще се използват за стимулиране на икономиката. Изпращаме хуманитарна помощ в Украйна, на военна - не е на дневен ред и вероятно така ще остане, посочи Никола Минчев.

Той коментира и ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов - "МВР действало по неотложност и проблем в работата му нямало, прокуратурата смятала, че не са налице предпоставките". Минчев смята, че не трябва да има показност при арестите и действията а МВР са издържани. Прокуратурата трябва да прецени дали да повдигне или не обвинение, уточни той, но добави, че е интересно, че когато има сигнали за разследване на Асен Василев се задействала активно, а срещу бивши управляващи не се наблюдава активност.

Не просто е дошъл моментът главният прокурор Иван Гешев да напусне поста си, а дори не трябваше да го заема, смята Минчев. Неговото напускане е стъпка към реформа и адекватно правораздаване в България, добави той. Ще дойде на дневен ред и оптимизиране на работата на органите на МВР, посочи председателят на НС.

Горите и метлите на кадри и днес разбуниха депутати в коалицията

Горите и метлите на кадри и днес разбуниха депутати в коалицията

Разбира се, БСП не останаха безмълвни