Позитивни сигнали подавали веригите на усилията на правителството да се постигне споразумение по подобие на това във Франция, където търговците се съгласиха с исканията на държавата да предложат възможно най-ниски цени на определени продукти за срок от 3 месеца с оглед на покачващата се инфлация. Това заяви пред bTV министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Всеки ден сме в срещи и с вицепремиера Алексиев, и с министъра на земеделието, и с веригите, много са динамични нещата. Работим паралелно по мерките, които може да се въведат (таван на надценката), но от друга страна не е спирал разговора и с участниците на пазара.

И личните ми впечатления са, че по-скоро можем да вървим към някакво решение, постигнато от всички играчи на пазара, подобно на това във Франция", изрази оптимизъм шефът на икономическото ведомство.

"Получавам по-скоро позитивни сигнали. Коментираме, че е възможно такова решение, което е постигнато във Франция, евентуално би било възможно и в България.

Не е решено още, все още никой не е казал - да, съгласен съм, но аз виждам позитивни сигнали", продължи икономическият министър.

При всички положения обаче нещо ще бъде направено - ако не бъде постигнато такова споразумение, категорична е държавата, ще бъдат наложени мерки като таван на надценката на определени стоки.

Никола Стоянов уверен, че спад на цените ще има

Никола Стоянов уверен, че спад на цените ще има

Властта подготвя закон за търговията с храни

Все още обаче не е изяснено до детайл колко да бъде евентуален таван на надценката на основни продукти, който държавата може да въведе. Преди време именно от думите на Стоянов стана ясно, че се обмисля при печалба над "20-25%" търговеца да уведомява Комисията за защита на потребителите. В последствие обаче вицепремиерът Христо Алексиев заговори за 10% таван при определени стоки от потребителската кошница.

"Това впрочем зависи много от това колко на брой ще бъдат тези продукти. Ако кръгът е по-широк, то най-вероятно и процентът (максимална надценка) ще е по-висок, ако е по-тесен, ще е по-нискък. Но още се обсъжда", каза Стоянов.

И влезе в конкретика относно сроковете - до "максимум две седмици" ще стане ясно в детайл колко в процентно изражение и за кои стоки ще бъде, ако бъде въведен в крайна сметка, въпросния таван.

Съвсем скоро ще заработи и прословутия сайт, в който ще бъдат съпоставяни цените между различните търговци, тези у нас и в чужбина, както и ще става ясно къде и с колко по веригата е била надценката.

Никола Стоянов: Някои от хранителните вериги генерират свръхпечалби

Никола Стоянов: Някои от хранителните вериги генерират свръхпечалби

Държавата ще се бори с нелоялната конкуренция

"Сайтът, който подготвяше правителството, вече е готов, като другата седмица ще го презентираме пред останалите участници на пазара, тъй като веригите се съгласиха и те да партнират евентуално и да подават информация за цените, което ние приветстваме.

До края на седмицата, смятам, ще го представим и пред обществеността", съобщи министърът.