Премиерът Николай Денков отправи нова покана за среща към протестиращите миньори и енергетици. Тема на разговора ще бъдат конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Срещата е обявена да се състои във вторник- 3 октомври, от 11:00 часа в административната сграда на "Мини-Марица Изток" ЕАД в Раднево.

Писмото, подписано от министър-председателя, е адресирано до повече от 30 представители на синдикатите на национално, регионално и локално ниво в трите области и в предприятията, засегнати от плановете за поетапно излизане на България от въглищната енергетика до 2038 г.

В срещата в Раднево ще участват също министри от правителството, които имат отношение към темата.

По-късно в ефира на БНТ председателят на местния синдикат в Дупница на КТ "Подкрепа" Йорданка Германова заяви, че най-вероятно протестиращите няма да отидат на срещата. 

"Утре няма да има такава среща, защото ние от 18 август настояваме за такива срещи", посочи тя.

Германова обясни, че исканията на енергетиците са отправени към парламентарно представените партии в НС, тъй като те са единствените, които могат да откликнат. В тази връзка срещата между премиера Николай Денков и други министри би била безполезна.

Миньорите написаха исканията си

Миньорите написаха исканията си

Искат да се осигури механизъм за капацитет на въглищните централи

Припомняме, днес е четвъртият ден от протеста, който затвори движението през Прохода на републиката и по АМ "Тракия". Тази сутрин протестиращи пробиха полицейския кордон и излязоха и на АМ "Струма". Миналата седмица енергетици и минори обявиха протест, тъй като не бяха съгласни с Териториалните планове, но така и не посочиха конкретни несъгласия, а на самите протести бяха издигани лозунги като "спасяването на енергийната независимост и суверинитет на България".

Протестиращите, а и синдикатите не откликнаха и на поканата на премиера Николай Денков за разговор вчера, а в събота изгониха министъра на енергетиката Румен Радев, който отиде директно при блокадата на "Тракия". Ден преди това миньорите отказаха да разговарят и със заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов, когото също изгониха.

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Денков не може да гарантира работата на миньори и енергетици до пенсия

Правителството се съобразило доколкото е възможно с исканията на миньорите